Perepidu lauluväljakul: staarid, pimekohvik ja ratastoolitennis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Puude taga on inimene" festivali maskot, andeka noorkunstniku Okeiko loodud Pehmik
"Puude taga on inimene" festivali maskot, andeka noorkunstniku Okeiko loodud Pehmik Foto: Promopilt

Täna, 7.juunil kl 18 algab Tallinna lauluväljaku merealal tasuta koguperepidu «Puude taga on inimene», mis on esimene omataoline Eestis – kirju kultuurikava koostamisel, ligipääsude rajamisel ja erinevaid tõlkeid kasutusele võttes on pidu mõeldud kõigile, puudest ja selle puudumisest hoolimata.

Festivali peaesinejad on Siiri Sisask oma kontserdiga «Lingua Mea» reede õhtul ning Sergei Manukjan koos Avicennaga laupäeva õhtul (mõlemad kell 21.30). Teiste seas astuvad lavale ka Kukerpillid, August Hunt, Marten Kuningas & Etturid, Otava Yo (Venemaa), Narvskije Kazatški ja paljud teised. Mitu suurkontserti saab selgeks ka viipekeeles. Reaalajas tõlgitakse pealtvaatajatele päevajuht Hannes Hermaküla tekstid, Kukerpillide, Siiri Sisaski, Suarõkõ ja Suprjadki kontserdid, Mart Kivastiku uhiuus lühinäidend, Kaie Segeri tantsu õpitoad, PÖFFiga kahasse valitud neli filmi, valikuliselt spordivõistlusi ja KõKu tantsuetendus.

Perepeol jõuab esietenduseni Mart Kivastiku kirjutatud ja lavastatud «No näed ise», mis jutustab maailma nägemisest kahel erineval viisil. Mängivad Garmen Tabor ja Pääru Oja (Eesti Draamateater). Eilsetes proovides tunnistasid lavastust sünkroonselt tõlkivad viipekeele- ja kirjeldustõlk, et kohati on raske oma tööle keskenduda – lugu on emotsionaalne ja aus. Esietenduse järel (reedel kell 17, lavastus kestab 30 minutit) saab kohtuda nii autori ja näitlejatega.

Festivalilt leiab atraktiivse spordiareeni, mis toodi peole spetsiaalselt ära Pika Hermanni torni kõrvalt Schnelli staadionilt. Sel mängitakse ratastoolitennist, bocciat, kurtide- ja ratastoolikorvpalli. Viimase puhul on kindlasti kulminatsiooniks reedel kell 15 algav ratastoolikorvpalli meeskonna ja Eesti Korvpalliliidu omavaheline mõõduvõtt. Alaliidu meeskonna rivistuses on lubanud kaasa teha ka korvpalliliidu president Jüri Ratas. Vaatemänguliseks osutub kindlasti ka põnev paarismäng, kus platsil kohtuvad sotsiaalminister Taavi Rõivas ja Eesti esiratastoolitennisist Viljar Villiste ühel poolel ning endine jalgpallikoondise väravavaht Mart Poom ja endine kelguhokikoondise väravavaht, harrastustennisist Valeri Falkenberg teisel poolel.

Pidu paneb suure rõhu kogemustubadele – saab näiteks õppida viipekeelt, katsuda puuteraamatuid, uurida taktiilseid kaarte, ise järele proovida, kuidas mängida pimelauatennist, ratastoolitennist ja -korvpalli. Kindlasti tasub sisse astuda erakordsesse Pimekohvikusse, kus valitsevas pilkases pimeduses teenindavad inimesi pimedad ettekandjad.

Avatud on ka kinotelk, kus näeb nelja kirjeldustõlkega filmi nii lastele kui ka nende vanematele. Filmide sissejuhatused ja arutelud on varustatud viipekeelega. Ühtlasi tasub läbi astuda lastealalt, kus saab kogeda maailma vaegnägija või -kuuljana ning proovida elu ratastoolis. Peol on kunstinäitus ja käsitöötelk.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles