Üks lask ja kaks kellaaega – tunnistajate ütlused viisid tapja surnukehani

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Kuuli bussipeatus, Liikuri tänav. Täna otsis kriminaalpolitsei operatiivgrupp Liikuri tänava tühermaalt asitõendeid toimunud mõrva kohta.
Vana-Kuuli bussipeatus, Liikuri tänav. Täna otsis kriminaalpolitsei operatiivgrupp Liikuri tänava tühermaalt asitõendeid toimunud mõrva kohta. Foto: Elisabeth Rooväli

Tunnistajate ütlused Lasnamäe tühermaal eri ajal kõlanud kahest lasust viisid politsei Vana-Kuuli bussipeatuses Mereakadeemia kadeti maha lasknud mõrtsuka surnukeha leidmiseni.

Viimased 48 tundi möödusid Põhja prefektuuri isikuvastaste kuritegude talituse töötajaile kaelamurdvas töötempos. Oht, et linna peal on jooksus hullunud mõrtsukas, oli liiga reaalne ja välistas rutiinse uurimistöö.

Läbi töötati ümbruskonnas töötavate või sealkandis elavate öövalvurite isikuandmeid. Võimalus, et esmaspäeva õhtul Vana-Kuuli bussipeatuses noorukit pealtnäha vähimagi põhjuseta pähe tulistanud mees suundus öisesse valvekorda või oli parajasti töölt naasmas, oli igati reaalne.

Mõrvauurijad said tähelepanelikelt kodanikelt juhtunu kohta mitmeid tunnistusi. Neid ütlusi oma uneaja arvelt analüüsides jõudsid uurijad lõpuks seisukohale, et saatuslikul õhtul võis sündmuskohal tegelikult kõlada kaks lasku.

Selleks andsid alust tunnistajad, kes rääkisid küll ühest lasust, kuid nende nimetatud kellaajad siiski erinesid veidi. Kontrollimaks arvatava kurjategija kohapealset enesetappu, naasidki uurijad kolmapäeva keskpäeval kuriteokohale ja asusid bussipeatuse taha jäävat tühermaad märksa põhjalikumalt läbi kammima.

Kohale toodi eriväljaõppega laibakoer. Väljas kaks päeva valitsenud leitsakut arvestades oli põhjust arvata, et juhul, kui tapja hiljem veidi eemal enesetapu sooritas, siis koer haistab surnukeha.

Umbes 40 minutit kestnud jäljeajamise järel saatiski uurijaid edu. Ühel hetkel võttis laibakoer selge sihi tühermaa lõpus oleva rägastiku suunas, ületas klaasikilde täis lõigu ja viis koerajuhi ning talle järgnenud uurijad otsejoones tagaotsitud mõrtsuka surnukehani.

Tapja, kelle isik on politseile teada, lamas bussipeatusest umbes 400 meetri kaugusel põõsastikus. Kohas, kuhu ta ilmselt vahetult pärast veretööd oli peitu roninud ja seal pärast mõningast sisemist heitlust endalt elu võttis.

Visuaalsel vaatlusel olnuks laipa raske leida, sest selle asukoht jäi lähedusse jäävatest jalgradadest kaugemale. Samas oli ka väidetav mõrvarelv (mitte algselt arvatud kärbik), millest mees end oli pähe tulistanud. Nii bussipeatuses tapetud 21-aastase nooruki kui põõsastikust leitud vanema mehe näovigastused olid niivõrd sarnased, et lubavad välise vaatluse põhjal väita: suure tõenäosusega on nende põhjustajaks olnud üks tulirelv.

Arvatava mõrtsuka surnukeha leidmine ei tähenda, et uurimine politsei jaoks sellega läbi on. «Me peame nüüd välja selgitama selle tulistamise motiivi. Põhjuse, miks see veretöö seal bussipeatuses üldse toimus,» ütles Põhja prefektuuri raskete ja isikuvastaste kuritegude talituse juht Leho Laur. «Mis olid selle tulistamise põhjused.»

Esialgse versiooni kohaselt võis tapja arvata, et tuttava neiuga bussipeatuses naernud noormees võis teda pilgata ja tulistas seetõttu ohvrit ette hoiatamata pähe. Nüüd, kui tapja isik on teada, selgitavad uurijad, kas asjaosalistel võis olla omavaheline varasem konflikt või mõni muu põhjus nii äärmuslikuks teoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles