Tallinn tahab ratturite õigusi suurendada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratturite ootealad fooriga ristmikel.
Jalgratturite ootealad fooriga ristmikel. Foto: Pm

Tallinna liikluskorraldajad tahavad teha fooriristmike ette jalgratturite ootealad, mis võimaldaksid ratturitel näiteks punase tule ajal ohutult autode ees sõidurada vahetada.

See peaks aitama vähendada konflikte otse suunduvate jalgrataste ja paremale pööravate mootorsõidukite vahel. Samuti vähendada ohtu vasakule pööravate jalgrataste ja otse liikuvate mootorsõidukite vahel, kuna sel viisil saavad jalgratturid vahetada sõidurada väljaspool sõidukite liiklusvoolu.

Asja negatiivne külg on Tallinna transpordiameti hinnangul see, et eelised avalduvad ainult juhul, kui rattur jõuab ristmikule punase tule ajal. Kuna autodele mõeldud stoppjoon nihkub ristmikust kaugemale, võib tekkida vajadus fooritsüklid ümber seadistada. «Näiteks Soomes on selline asi praegu väga populaarne ja linn teeb jalgratturite ootealasid järjest juurde. Kui praegu on fooriristmiku ees auto jaoks stoppjoon, siis uue lahenduse järgi jääb auto jaoks stoppjoon pisut kaugemale ja foori ette tekib koht jalgratturite jaoks. Sellel on kindlasti ka liiklust rahustav mõju. Igale poole see lahendus kindlasti ei sobi, aga on piisavalt kohti, kuhu sobib väga hästi,» rääkis transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa.

Transpordiamet on esialgu välja pakkunud kaheksa ristmikku, kus võiks ootealasid proovida. Neist kolm on Liivalaia tänaval, kaks on Luise tänava ristmikud.

Maanteeameti liikluskorralduse osakonna juhataja Aare Pain ütles, et maanteeamet ettapaneku vastu ei ole.

Kavandatavad jalgratturite ootealad

•    Kaarli pst ja Toompuiestee ristmik (Kaarli pst poolt)

•    Luise ja Suur-Ameerika (Luise poolt)

•    Luise ja Tehnika ristmik (Luise poolt)

•    Liivalaia ja Pärnu mnt ristmik (Liivalaia poolt)

•    Liivalaia ja Veerenni ristmik (Liivalaia sadama poolt ja Veerenni poolt)

•    Liivalaia ja Lauteri ristmik (Liivalaia sadamasse viival suunal)

•    Pärnu mnt ja Saku ristmik (Pärnu mnt kesklinna väljuval  suunal)

•    Veerenni ja Herne ristmik (Veerenni kesklinnast väljuval suunal)

Allikas: Tallinna transpordiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles