Talvo Rüütelmaa: ürituse õnnestumiseks peab oskama ka puudustest rääkida

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvo Rüütelmaa.
Talvo Rüütelmaa. Foto: Priit Simson

Tallinnas toimunud Tour of Estonia nigel korraldus ja linlastele tehtud kehv teavitustöö on kütnud spordisõprade seas kirgi. Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa selgitab konflikti tagamaid.

Selgitan, et Indrek Kelk (Tour of Estonia korraldaja – toim.) on väga lugupeetud ja tore inimene ning suhtun temasse täieliku austusega. Minu sõnakasutus ei sisalda sõimu ning seda teavad kõik minuga kokkupuutunud inimesed sh ka teie ajalehe ajakirjanikud.

Indrek Kelk tunnistab esinenud puudusi. Ta on väitnud, et talle ei meeldinud toon, mida temaga vestluses kasutati. Etteheide hämmastab, sest vestlus temaga leidis aset tavalises rutiinses ametlikus toonis. Olen seisukohal, et ametnikule ei ole kuidagi kohane malbe toon ja eriti kõnes, milles räägitakse puudustest liikluskorralduses ning esitatakse nõue Vabaduse väljak loata ladustatud piirdeaedadest vabastada.

Kõne sisu ega toon ei olnud ebakohased ning põhjust solvumiseks ei ole. On mõistetav, et korraldajal ei ole kõige meeldivam vestelda ürituse puuduste teemal, kui oodatakse hoopis tunnustust. Aga tuleb mõista, et edaspidiselt puuduste vältimiseks on vestlus möödapääsmatult vajalik ning seda on ka Indrek Kelk ise mõistnud ja vajalikuks pidanud (tema avaldatud soov suud puhtaks rääkida). 

Jah, sõna «väärteomenetlus» ei kõla just kõige rõõmsamas toonis, kuid sõna «väärteomenetlust» tõlgendada sõimuks kindlasti ei saa, sest see sõna tuleb kehtivatest õigusaktidest. Samuti ei saa sõimuks tõlgendada palvet Vabaduse väljak vabastada seal alusetult ladustatud piirdeaedadest.

Võimalik, et Indrek Kelki avaldus ebameeldivast toonist on ajendatud soovist mõjutada alustatud väärteomenetlust lõpetama või saama väiksemast karistust, kuid seadus sellist väärteomenetlust lõpetamise alust ette ei näe ning vastutada tuleb Indrek Kelkil seadusega ettenähtud korras.

Peamine probleem oli selles, et liikluskorraldus ei vastanud nõuetele, jalakäijate liikumine ei olnud kohaselt tagatud ja pärast koristusaja lõppu ei olnud veel kuus tundi Vabaduse väljakult piirdeaiad ära viidud. Piirdeaiad takistasid jalakäijate liikumist sh ka puudega isikute liikumist.

Piirdeaedade ladustamine ei olnud nõuetekohaselt tähistatud ning sellisel juhul on tavapärane, et palutakse piirdeaiad ära viia ning alustatakse väärteomenetlust. Seda tehti ka sellel korral. Minu andmetel on Indrek Kelk kutsutud 11.06.2013 politseisse aru andma üritusega seotud puudustest.

Olen ise sagedane jalgrattaga sõitja ning toetan igati jalgrattaüritusi. Korraldatud üritus meeldis mulle väga ning minu poolne tunnustus korraldajatele. Kogu küsimus on olnud toreda ürituse juures liiklejate ohutuse ja liikumisvabaduse tagamises ning selles järeleandmisi ei saa ja ei tohi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles