Kaitseministeerium katsetas keskööl Tallinna vabadussamba valgustust

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödakäija poolt üleeile kell pool kaksteist õhtul tehtud pilt.
Möödakäija poolt üleeile kell pool kaksteist õhtul tehtud pilt. Foto: Tiina Lepp

Tallinna kesklinnas kõrguva vabadussamba tuled lülitati neljapäeval poole kaheteistkümne ajal õhtul sisse ning esimest korda oli sambalt eemaldatud kilekate, et selle rajajad saaksid kontrollida, kui hästi samba valgustus töötab.


Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõuniku Meeli Hundi sõnul oli seni valgustust kontrollitud kile all, üleeile tehti seda esmakordselt ilma kileta.


Hunt lausus, et samba valgustus mõõdeti vastava aparatuuriga üle ja esialgsetel hinnangutel oli sellega kõik korras. Tema sõnul toimub tõenäoliselt ka enne ametlikku avamist peaproov.



Üks samba rajajaid Rainer Sternfeld oli samba valgustusega rahul. «Töö pole kindlasti lõppenud, natuke on jäänud veel teha, ent on põhjust optimismiks. Kutsun kõiki avamisele,» ütles ta.



Sternfeldi sõnul seisab ees veel valgustuse programmeerimine, et tseremooniaväljaku ja samba valgustus astuksid ühte sammu. «Süsteem on valmis, nüüd on meie töö öelda, kuidas me tahame, et ta valgustaks,» ütles ta.



Sternfeld märkis, et valgustus lülitatakse sisse, kui Pika Hermanni tornis langeb riigilipp, ja kustub, kui lipp heisatakse. Valgustus on juba lihvitud, ent samba rajaja arvas, et aastase valgustustsükli jooksul näevad nad sammast erinevates olukordades ja ilmatingimustes ning saavad teha vajalikke korrektsioone.



Vabadussammas avatakse 23. juuni esimestel minutitel, kuid avamistseremoonia detaile kaitseministeerium veel ei paljasta. Samba avamine toimub öisel ajal, et valgustus paremini mõjule pääseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles