Vanalinna päevadel tekib linnamüüri tornidesse elu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanalinna päevade projektijuht Anne Velt Paksu Margareeta katusel. Sel aastal ongi korraldajate eesmärgiks inimesed võimalikult paljudesse vanalinna tornidesse meelitada.
Vanalinna päevade projektijuht Anne Velt Paksu Margareeta katusel. Sel aastal ongi korraldajate eesmärgiks inimesed võimalikult paljudesse vanalinna tornidesse meelitada. Foto: Andres Haabu

Vanalinna päevade projektijuht Anne Velt soovitab kõigil võtta pisut aega tänavuste päevade mahukasse programmi süvenemiseks, sest kindlasti leiab igaüks sealt endale midagi


Kuna tänavuste päevade algus langeb kokku lastekaitsepäevaga, siis algabki kaheksa päeva kestev melu lastele mõeldud rongkäiguga. «See on lapsemeelne, lõbus ja karnevalimeeleolus, igasuguste tsirkusetegelaste ja korstnapühkijatega. Korstnapühkijaid tuleb nii Lätist, Soomest kui Leedust, kokku umbes 40,» rääkis Velt.

Keskpäeval Vabaduse väljakult algav rongkäik kulgeb Raekoja platsile, kust lapsed suunduvad peale tervitusi edasi Tornide väljakule, kus kõik need kaheksa päeva on avatud lasteala. «Rongkäiku on oodatud kõik lapsed ja ka lapsemeelsed täiskasvanud. Kellelgi pole vaja kõrvaltvaatajaks jääda, me just ootame, et kõik rongkäiguga ühineksid,» kinnitas projektijuht.

Ametliku alguse saavad vanalinnapäevad 1. juuni õhtul kell 20 Raekoja platsil, kus avatseremooniale järgneb Carl Orffi «Carmina Burana», mille esitavad ERSO Eri Klasi taktikepi all, mitu koori sajakonna lauljaga ning tantsuteater Fine5. «Võimsust, ilu ja vaatemängu on seal küllaga,» kinnitas Velt ning lisas, et tegelikult algavad vanalinna päevad siiski juba 1. juuni hommikul ning terve päeva jooksul toimub terves vanalinnas igasuguseid asju.

«Üks meie tubli vabatahtlik luges ära, et koos kõikide näituste ja ekskursioonidega on sel aastal kavas kokku 550 erinevat üritust. Igal päeval on eraldi teema, nii et inimesed saavad oma huvialadest lähtuvalt valikuid teha. 2. juunil on näiteks kirikupäev, kus kirikud ise tutvustavad ennast ja toovad oma tegemisi ning vaimu- ja kunstiväärtusi inimestele lähemale. Samuti on kirikutes kontserte,» rääkis Velt.

3. juuni aga on tervisepäev, mille naelaks on traditsiooniline heategevuslik Rat Race, kus
kontoririietuses valgekraed võidu jooksevad. Päeva lõpetab Põhja-Tallinna kontsert Raekoja platsil.

Kuna tänavuste päevade moto on «Igal tornil oma lugu», siis on programmi hõlmatud 21 torni, kokku on vanalinnas 26 kaitsetorni. Peale Paksu Margareeta ja Assauwe torni, kus tegutsevad muuseumid, juhtis Velt tähelepanu Vene tänaval asuvale Bremeni tornile, mis avatakse spetsiaalselt vanalinnapäevade ajaks. Ajaloost on teada, et mingil ajal oli torn kasutusel vanglana ja kuna seal sees praegu midagi ei toimu, siis koos Katariina Gildi kunstnikega teeme seal vangla installatsiooni. Järgmisest nädalast on Pika Hermanni tornis avatud Ingmar Muusikuse fotonäitus,» rääkis projektijuht.

Nende jaoks, kellel vanalinna ja ajaloo vastu tõsisem huvi, on mitmesugused ekskursioonid. «Näiteks Tiina Mägi on Kodulinna Majas kokku pannud toreda sarja jalutuskäikudest linnamüüri ääres, kus ajaloolased võtavad ühel päeval ühe jupi, teisel päeval teise jupi linnamüüri ja tutvustavad selle ajalugu põhjalikumalt,» lausus Velt ning soovitas veelkord kõigil vanalinnapäevade programmiga põhjalikult tutvuda ja sealt just endale sobivaimad üritused üles leida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles