Kross kutsub Tallinnas koostööle

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tallinna piirkonna juhatus kinnitas erakonna Tallinna linnapeakandidaadiks Eerik-Niiles Krossi.
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tallinna piirkonna juhatus kinnitas erakonna Tallinna linnapeakandidaadiks Eerik-Niiles Krossi. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti riik on Tallinnale selja keeranud peaasjalikult Keskerakonna valitsemise tõttu ning Edgar Savisaare pidevast vastandamisest ülejäänud Eesti poliitikale hakkavad väsima nii eesti- kui ka venekeelsed valijad, leiab Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tallinna linnapea kandidaat Eerik-Niiles Kross.

Veel nädal tagasi teadsime, et olete sügisestel valimistel IRLi Pärnu linnapea kandidaat. Miks vahetasite Pärnu Tallinna vastu?

Sügisestel valimistel on Tallinn kõige olulisem paik. Mitte ainult seetõttu, et pealinn ongi oluline, vaid siin aastaid püsinud poliitilise vastasseisu tõttu. On kurb, et linn ja riik on siin pidevas konfliktis. See ei pärsi mitte ainult Tallinna, vaid kogu Eesti arengut.

Ma näen, et Tallinnas on võimalik saavutada mõistlik koalitsioon, mis lõpetaks politikaanluse ja hakkaks tegelema rahuliku linnajuhtimisega. Sellisega, mis ei toituks pidevast konfliktist. Sestap kandideeringi. Et viia ka Tallinn demokraatlike pealinnade hulka.

Kas tõesti usute, et Edgar Savisaart on võimalik Tallinnas võita?

Loomulikult on. Kui rahvas otsustab, et tal on Savisaarest villand, siis ongi. Ma usun, et nii eesti- kui ka venekeelsed valijad on väsinud pidevast vastasseisust. Keskerakonna võim tugineb illusioonil, et ainult Keskerakond esindab ja kaitseb Tallinnas venekeelse valija huve. Tegelikult kahjustab Keskerakond venekeelse valija huve, sest vastandumine ainult võõrandab ja lõhestab kogukonda.

Kuidas kavatsete Tallinna üle võtta? Millise programmiga?

Minu jaoks on mupo likvideerimisest või isegi auklikest teedest – mis on rehviremondi arveid vaadates küll samuti tähtis – märksa olulisem üldise mentaliteedimuutuse toomine Tallinna. Aeg on leida tallinlasi, aga ka riiki ja linna ning linna ja maapiirkondi ühendav ja lepitav tee. Ma usun, et Eesti SKT kaotab iga aasta vaat et protsendi Tallinna ja riigi vahelise pideva kisklemise tõttu.

See tähendab, et...?

Riik ei anna Tallinnale raha, sest siin on võimul Keskerakond. Asi on läinud niikaugele, et eurotoetusi juhitakse teadlikult Tallinnast välja, ja kuigi selles on oma regionaalpoliitiline loogika, on sellel erakonnapoliitiline taust. Tallinn tegeleb mingisuguse oma maksu- ja laenupoliitikaga ning raiskab siis raha riigiga kaklemise peale. Sest mida muud on kõik need kvaasiriiklikud struktuurid, nagu oma politsei, televisioon, välisesindused ja riigi omi dubleerivad ametiasutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles