Aia otsas hukkunud põtra ei tahtnud keegi ära viia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivalil peaauhinna saanud film räägib põtrade elust.
Festivalil peaauhinna saanud film räägib põtrade elust. Foto: SCANPIX

Pirita linnaosavalitsus otsis terve päeva ametit, kes viiks ära elumaja aia otsa hüpanud ja seal hukkunud põdra.

Pirita linnaossa täna hommikul helistanud kodaniku mure algatas tõsise põdrasaaga, mis kestis peaaegu terve päeva. «Helistas murelik kodanik, et temale on raudaia otsa hüpanud põdravasikas, nii umbes paarisaja kilone, kes on end nii palju vigastanud, et sisikonnast tühjaks jooksnud ja lõpnud,» kirjeldas linnaosa vanem Tiit Terik.

Linnaosavalitsus põrkus probleemi lahendusel taas olukorra otsa, kus üks ametkond suunas murega teise, teine kolmanda ja kolmas neljanda poole, ent lahendust ei pakkunud keegi.

«Selline lauamäng kestis meil hommikul kella 11st kuni kella 15ni, kõik telefonidele vastajad ütlesid, et see ei kuulu nende kompetentsi,» sõnas Terik. Tema sõnul sai läbi helistatud kõikvõimalikud linna ja riigi keskkonnaküsimustega tegelevad institutsioonid, sealhulgas nii päästeameti number 112 kui keskkonnainspektsiooni telefon 1313.

«Lõpuks tellisime Pirita linnaosavalitsuse kulu ja kirjadega tõstukmasina, kes vaese looma ogade otsast ära tõstis,» ütles Terik. Hukkunud loom viidi Väike-Maarjasse Loomsete Jäätmete Käitlemise ASi.

«Päeva moraal on selles, et kui tahad, et miski saaks tehtud, võta ja tee ise ära, sest kuhugi pöördumine suhteliselt tühi töö.» Juhtum toimus Pirita maastikukaitsealal, mis on tegelikult riigimaa, kuid sellegipoolest ei tahtnud riigiasutused sellega tegeleda. Terik lisas, et Pirital on üldse palju riigimaad, mida linnaosavalitsus peab oma raha eest koristama, sest riik seda ei tee.

Päästjad surnud loomi ei aita

«Kõige naljakam oli vastus keskkonnainspektsiooni telefonilt: kuna põder pole kaitsealune liik, siis nemad sellega ei tegele. Võib-olla oleks me pidanud valetama, et aia otsa jäi kinni mammut - äkki siis oleks tegeletud?» ironiseeris Terik.

Tema hinnangul oleksid võinud põdra ära viia päästjad, kes käivad kasse puu otsast alla päästmas ja mis tahes muude loomadega tegelemas, kuid seekord suunati päästeametist kolmel korral mõne teise asutuse poole.

Teriku sõnul on Pirital palju metsa, kus loomad ringi hulguvad, õnneks pole nendega õnnetusi väga tihti juhtunud. «Rannametsast leidsime surnud rebase paar nädalat tagasi. Mõni aeg tagasi hulpis Pirita jões lõpnud hüljes. Kuid suuri loomade horde praegu märgata ei ole jah,» lisas linnaosa juht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles