Viks: mupo kuvand jõustruktuurina on linnaelanike silmis naeruväärne

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mupo piletikontroll.
Mupo piletikontroll. Foto: Toomas Huik

Täna munitsipaalpolitsei ametis toimunud Tallinna linnavolikogu korrakaitsekomisjoni erakorralisel koosolekul oli arutusel Toivo Jürgensoni ettepanek Tallinna linnavalitsusele mupo restruktureerimiseks.


Ettepaneku poolt hääletas vaid reformierakondlasest komisjoniliige Toomas Viks.

«Mupo kui korrakaitse ja jõustruktuuri maine linnaelanike seas on olematu. Neil ei ole politsei kuvandit, et neid nähes astuks linnakodanik vormis mupolasele ligi paluks abi. Tegu on siiski eriskummalist militaarvormi kandvate tegelastega, kes enamuse ajast püüavad bussijäneseid ja talvisel ajal tegelevad katuseräästastes jalakäijaid ohustavate jääpurikatega. Seda enam oli kummaline lugeda 2011. aastal uudist, et mupo ostis kuus kuulivesti. Huvitav, kas bussijänestega sõjapidamiseks?» ütles Viks.

Ta lisas, et viga tehti juba mupo loomisel, kui anti struktuurile nimeks politsei. «Tegu on linna heakorra üksusega. Ja sellise nimega oleks nende kuvand ka praegu parem. Parem tõsiseltvõetavad ja kompetentsed tsiviilametnikud, kui naeruväärsed ja tänu sellele ennast ebakindlalt tundvad paramilitaarsed mupolased. Mupo nimeks võinuks olla näiteks Tallinna Heakorra Üksus, see oleks täpsemalt väljendanud nende reaalseid tööülesandeid,» leidis komisjoniliige.

See, et mupo tegeleb ohtlike jääpurikatega, lumiste katuste ja libedate kõnniteedega ning koerte-kasside pidamise eeskirjast kinnipidamise jälgimisega on tema sõnul tänuväärne töö – politsei jaoks oleks see töö pehmelt öeldes kohatu ning selle arvelt saab Eesti politsei tegeleda tõsiste avaliku korra rikkumise juhtumitega. Seda on rõhutanud ka Tallinna politseijuhid.

«Ainuke koht, kus mupo mängib korrakaitse rolli on keskerakondlikud massiüritused ja meeleavaldused, mida rohelised mehikesed turvavad. Tänu sellele on mupol keskerakondliku turvateenistuse kuvand. Kvaliteetset turvateenust saaks linn vajadusel ka turvafirmadelt sisse osta,» arvas Viks.

Korrakaitse funktsiooniga, nagu turvalisuse tagamine vanalinnas, ei ole mupo Viksi sõnul hakkama saanud. «Taksosid kontrollitakse koos politseiga. Ja kas piletite kontrollimiseks on tõesti vaja üleval pidada roheliste vilkuvate autodega roheliste mehikeste suurt armeed. Seda saab ka teistmoodi korraldada ning palju odavamalt,» arvas komisoniliige.

Väheseid vajalikke mupo funktsioone saaks määrata olemasolevatele ametitele. «Näiteks koerte ja kasside pidamise eeskirjast kinnipidamise jälgimisega, heakorra ja ohtlike jääpurikatega võiks tegeleda kommunaalamet. Taksonduse eeskirjade ja piletikontrolli võiks delegeerida transpordiametile,» pakkus ta välja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles