Loomaõiguslased korraldavad taas tsirkuse ees meeleavalduse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevant.
Elevant. Foto: Jelena Rudi / Elu24

Liikumine Loomade Nimel korraldab homme Lasnamäe Centrumi juures peatuva Tsirkuse Tuuri telgi ees meeleavalduse, sest nende kinnitusel peksis dresseerija sel nädalal jõhkralt elevanti.

Loomaõiguslaste kinnitusel esitati sel nädalal tsirkuses toimunud elevandi peksmise kohta politseile avaldus. Tunnistajate sõnul peksis dresseerija elevanti jalaga, kuna loom ei täitnud käske. «Elevant liikus teda uudistama tulnud inimeste poole ning liigutas peaga aiaposte, mida dresseerija parajasti sättis. Selle peale hakkas mees elevandi peale röökima ning lõi teda täiest jõust jalaga,» sõnas üks juhtumist šokeeritud pealtnägija. Politseile ning veterinaar- ja toiduametile on esitatud veel viie inimese samasisulised pöördumised.

Meeleavaldusega soovib liikumine Loomade Nimel edastada sõnumi, et loomade vangistamine inimeste meelelahutuseks ei ole õigustatud. «Mitmed riigid (Austria, Sloveenia, Brasiilia, Costa Rica, Soome, India, Singapur ja Rootsi ning osaliselt Argentiina, Austraalia, Kanada, Kolumbia ja Kreeka) on loomade kasutamise tsirkustes keelustanud, kuna jõhker dressuur ning liigile mitteomased tingimused kaaluvad üles meelelahutuse, millega loomatsirkuste olemasolu õigustatakse,» sõnas liikumise Loomade Nimel esindaja Kristina Mering.

«Elevandi peksmisjuhtumiga sai tsirkus avalikult halba tähelepanu ning näitas oma tegelikku palet, mida etenduste külastajad paraku ei näe. Ka ilma selle juhtumita oleks põhjust meeleavalduseks, kuna loomi kasutavad rändtsirkused on ajast ja arust ning sealne loomade väärkohtlemine tuleb lõpetada,» jätkas Mering.

Hiljuti avaldas Vene loomakaitseorganisatsioon Vita dokumentaalkaadrid kohalike tsirkuste loomade dresseerimisest. Kaadritel on näha, kuidas ahve, elevante, koeri ja teisi loomi jõhkralt koheldakse ning lüüakse, kui nad trikke õigesti ei soorita. Hirmust valu ees on nad sunnitud rambivalguses etenduste ajal üha uuesti ja uuesti tegema asju, mida nad vabas looduses vabatahtlikult ei teeks. Tsirkuste omanikud eitavad kaadrite õigsust ning väidavad, et tegu on lavastustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles