Piirivalve korraldab Kopli lahel reostustõrjeõppuse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvelaeva Valvas meeskond reostustõrje poome veeskamas.
Piirivalvelaeva Valvas meeskond reostustõrje poome veeskamas. Foto: Piirivalveamet.

Homme algab Kopli lahel piirivalveameti korraldatud reostustõrje ühisõppus «Puhas meri», mille raames harjutavad Eesti ja Soome ametkonnad Kopli lahel ulatusliku merereostuse likvideerimist.


«Iga-aastase merereostusalase väliõppuse eesmärgiks on lisaks reostustõrje vahendite käsitlemisoskustele täiendada kogemusi mastaapsete reostustõrjeoperatsioonide juhtimisel, koordineerimisel ja üksuste vahelises koostöös,» teatas piirivalveameti ennetus- ja teavitusgrupi juhataja Kaisa Pungas.

Õppusel osalevad Eesti Piirivalve, veeteede amet ja Põhja-Eesti Häirekeskus, Soome Piirivalve ning Soome Keskkonnakeskus SYKE.

Stsenaariumi järgi on merre sattunud 10 000 tonni naftat, mis tähendab, et tegu on kolmanda astme reostusega. Samal ajal, kui piirivalve harjutab reostustõrjetegevust merel, kontrollib Põhja-Eesti Häirekeskus oma valmisolekut rannikureostuse likvideerimiseks. Õppuse piirkonnast lendab üle piirivalve helikopter, et teha reostusanalüüsi seadmega LIDAR kindlaks reostuse suurus ja koostis.

«Sellised õppused aitavad reaalseks reostuseks maksimaalselt valmis olla. Eelmisel aastal sai piirivalvelaev Valvas reostuse lokaliseerimise võimekuse ning homsel õppusel saamegi harjutada tööd uute vahenditega. Valvas paigaldab õppusel õnnetuslaeva ümber poomid ning lokaliseerib reostusallika,» ütles õppuse üldjuht piirivalveameti piiri- ja mereosakonna mereturvalisuse jaoskonna vanemohvitser piirivalvemajor Viljar Rõõm.

Õppusel osalevad neli Eesti ja kolm Soome laeva ning Eesti Piirivalve helikopter MI-8. Laevad lahkuvad Piirivalve Merebaasist kell 7.45 hommikul, et kell üheksa alustada kuue tunni pikkust ühisõppust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles