Kadrioru pargis avatakse ajalooline ringkanalite süsteem

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanal Kadrioru pargis.
Kanal Kadrioru pargis. Foto: Liis Treimann

Tallinna päeval, 15. mail avatakse Kadrioru pargi rekonstrueeritud kanalite süsteem, mille kaudu voolab Ülemiste liiklussõlme eelnevalt puhastatud sademetevesi Kadrioru pargi ringkanalisse ning tiikidesse ja sealt edasi Tallinna lahte.


Sadeveed juhitakse ka alumise aia kanalitesse, mis on rekonstrueeritud ajaloolistes mahtudes. Alumise aia kanalid toimisid 1718. aastast alates kuni 1938. aastani, mil pargi rekonstrueerimise käigus paigaldati kanalitesse presidendi kantselei tarbeks kanalisatsioonitrassid, mis täideti mullaga, vahendas Raepress.

Rekonstrueerimistööde käigus ringkanal taastati ja ühendati Narva maanteega paralleelse Pilve tee kanaliga, mis kujundati ümber eelvooluks enne merre suubumist. Kaarna allee kraavi rajati kaskaad ja sademevete rahustusbassein.

Kuna kanalid said rekonstrueerimistööde käigus uue praktilise funktsiooni, siis muudeti ka nende konstruktsiooni. Valati betoonist vann, mis vooderdati raudkividega ja kaeti ilmastiku kaitseks betoonplaatidega.

Tööde käigus taastati 611 jooksvat meetrit ringkanalit, paigaldati 1,8 kilomeetrit torusid ja rajati ühtekokku 1278 jooksvat meetrit betoonkanaleid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles