Eesti endine rahandusminister annab orelikontserdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd
Aivar Sõerd Foto: Mihkel Maripuu

Heliloojana tuntust kogunud reformierakonna poliitiku Imre Sooääre kõrval astub muusikuteed ka tema erakonnakaaslane, endine rahandusminister Aivar Sõerd, kes õpib esimest aastat Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias oreli erialal.

Juhendaja, oreliprofessori Andres Uibo sõnul on Sõerd äärmiselt pühendunud, väga töökas ja suurepäraste tulemustega üliõpilane, kes võiks ka muusikuna kaugele jõuda.

Eriala vahetada finantsist siiski ei plaani ning lubab jääda majandusse, kus tema sõnul aastatepikkune kogemus enam kasuks tuleb. «Orelimuusikas olen ikkagi suheliselt algaja – orel on väga raske instrument ning et seal mingile tasemele jõuda, kulub aastaid,» rääkis Sõerd.
Esimene tõsisem kontsert on Sõerdil juba seljataga - jaanuaris esines ta orelil Tallinna toomkirikus. 26. mail kl 16 saab Aivar Sõerdi kuulda musitseerimas orelipooltunnis Niguliste kirikus, ettekandele tuleb Bachi, Buxtehude, prantsuse orelimuusikat esindab Guilmant'i looming ning kõlab ka Peeter Süda orelimuusika.

Orelihuvi sai alguse kolmkümmend aastat tagasi, kui mees Võru muusikakooli klaveri erialal lõpetas. «Võru muusikakool andis tugeva algtaseme, aga sellist mõtet, et klaveri juurde jääda, mul polnud, sest juba muusikakooli viimastes klassides hakkas mind huvitama orel. Tollal oli sügav nõukaaeg, kirikus orelimuusika kuulamine oli taunitav, aga mul oli huvi suur,» kõneles Sõerd.

Individuaaalkorras õppis ta Võru kirikus organisti ja helilooja Paul Elkeni juures. «Vene sõjaväe tõttu tekkis pikem vahe, pärast läks elu aga nii, et läksin Tartu Ülikooli majandust õppima, kuigi ka konservatooriumi astumine käis toona peast läbi,» kõneles ta.

Sõerd peab end rohkem hobi korras tegutsejaks ning huvi orelimängu vastu on püsinud tänaseni. «Kaks aastat tagasi olin EMTA tasulises õppes, võtsin üksikuid tunde, 2012 kevadel tegin aga ametlikus korras sisseasutumiseksamid, kandideerisin koos pianistidega – konkurents oli väga tihe, kuid tegin eksamid edukalt ja sain sisse,» rääkis Sõerd.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles