Rõivas: Tallinna ähvardab 20-protsendine defitsiit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi Kinnisvara ASi nõukogu esimees Taavi Rõivas.
Riigi Kinnisvara ASi nõukogu esimees Taavi Rõivas. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu liige, reformierakondlane Taavi Rõivas kirjutab blogis, et Tallinn liigub 20-protsendilise eelarvedefitsiidi suunas, millest suurem osa tuleb linna enda võimete ja majanduskeskkonna ülehindamisest.

Kuigi linnapea Edgar Savisaar püüab jätta Tallinnast mulje kui õitsvast oaasist, mille majandusseis ja eelarvepositsioon on suurepärane, on reaalsus risti vastupidine, kirjutab Rõivas.

«Praeguse seisuga liigub Tallinn suisa 20 protsendi suuruse eelarvedefitsiidi suunas ehk kulutab tugevalt üle võimete,» märgib ta.

Rõivas selgitab, et volikogus vastuvõtmisel oli Tallinna 2009. aasta eelarve planeeritud pisut suuremasse kui 5-protsendilisse defitsiiti. Üleriigiline kokkuhoid ehk riigilt laekuva tulumaksu vähendamine mõjutab veel umbes 2,5 protsendi ulatuses. «Ülejäänud 12-13 protsenti miinust on otseselt seotud võimete ja üldise majanduskeskkonna ülehindamisega,» märgib Rõivas.

Ta osutab, et kuigi volikogu pole eelarve realistlikumaks kärpimist arutanud, on linn siiski sundinud näiteks lasteaedasid kokkuhoidlikumalt majandama, mis praktikas tähendab nii õpetajate sissetuleku langust kui lasteaia lahtiolekuaegade vähendamist.

«Ebareaalse eelarveplaneerimise tõttu jääb ära ka Russalka ristmiku mitmetasandiliseks ehitamine ehk Pirita ja Lasnamäe merepoolse külje elanike igahommikuste ummikute lõpetamine. Kuigi riik otsustas seda ristmikku Euroopa Liidu vahenditest poole miljardi krooniga toetada, keeldus linn omaosaluse maksmisest ning on jätnud kokku ostmata ka arvestatava osa ristmikualusest maast,» kritiseerib riigikogu liige.

Eriti paneb Rõivas pahaks, et samal ajal kulutab linn 80 miljonit krooni teles, raadios, lehtedes, voldikutel ja plakatitel linnapea tegemiste reklaamimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles