Fotod ja video: jalgratta ettevalmistus kevadhooajaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna vanalinnas asuva rattarendi ja – hooldusfirma City Bike juhi Toomas Lelovi sõnul tuleb kaherattaline sõiduvahend enne kevadhooajale vuramist kindlasti hoolikalt üle vaadata – ei mindkas sõitma katkise rehviga ega avastataks alles teel, et pidurid korralikult ei pea.

Lelovi sõnul peaks jalgratta ülevaatamisega osavam sõitja ka ise hakkama saama, kes aga ise jännata ei viitsi, võib kasutada ka proffide abi – City Bike’is algavad kevadhoolduse hinnad kuuest eurost.

Esmalt tuleks kontrollida, kas rehv on terve ja õhku täis. «Tühja rehviga sõitma minnes on suur oht, et lõhud velje ära,» hoiatas spetsialist, kelle sõnul tasuks eelistada torkekindlaid rattakumme.«Rehv ei tohiks ka paari päevaga tühjaks minna, kui see juhtub, on ilmselt kuskil auk sees.» 

Rattakumme on Lelovi sõnul väga erineva hinnaga – alatest 6-7 eurost kuni 60-70 euroni, mis tuleb välja käia võistlusrehvide eest. Tavalised head rattakummid, mis peavad kenasti vastu ka matkarajal, maksavad 45 euro ringis. Linnasõiduks sobib Lelovi sõnul hübriid – segu linna- ja matkarattast. Korraliku taolise ratta hinnad algavad 400 eurost.

Kindlasti peaks linnas olema käepärast korralik rattalukk. Kontrolliga tuleks ka seda, kas rattakell töötab, aga ka kõiki osi, mis kuluvad. «Ratas ei tohiks liikuda paremale-vasakule, lõtk ei tohiks sees olla – kui kõik on kinni, on väga hea,» rääkis Lelov.

Kontrollida tuleks ka rattaketti ja seda vajadusel õlitada, samuti vaadata, kas piduriklotsid on terved või vajavad vahetamist. Lelovi sõnul tuleks rattasõidule kaasa võtta ka väike varupakett, kus sees ratta uus sisekumm ning töövahendid selle vahetuseks. Spetsialist ise ütles, et tema kannab rattasõidul alati ka kiivrit, et lastele eeskujuks olla.

Kel aga päris oma ratast pole, saab seda ka City Bike’ist laenutada – valida saab 180 erineva ratta seast. Suvehooajal käib City Bike’ist läbi 6000-7000 inimest, eriti atraktiivseks peavad rattasõitu turistud, kes TallinnCardiga kolmeks tunniks sealt ratta kasutada saavad.

Rattarent City Bike’is

1 tund 2.30 eurot, iga järgnev tund 2 eurot (rattalukk ja kiiver on hinna sees)
1 päev 13 eurot
4 päeva 35 eurot
Laenutada saab ka tandemsõidukit, lasterattaid
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles