Nõmme uuenenud turul kihab ka argipäeval vilgas elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Vaik müüb Nõmme turul kala Peetri Lõheäris.
Maria Vaik müüb Nõmme turul kala Peetri Lõheäris. Foto: Mihkel Maripuu

Eile keskpäeval oli Nõmme turu endisest suuremaks ehitatud parklas ikkagi peaaegu võimatu autole kohta leida. Turuplatsil sagis argipäevale vaatamata palju inimesi ja  käis vilgas kauplemine.



Ilmselt olid paljud inimesed eelmisel laupäeval pärast põhjalikku uuendamist avatud turuga  uuesti tutvuma tulnud. Kuid avalettide vahele ning liha-, kala- ja muudesse kioskitesse jagus ka piisavalt tõsiseid ostjaid.

Nii üks kui teine inimene kinnitas, et Nõmme turg on alati natuke kallim olnud kui keskturg. Suurte poodide omadest aga Nõmme turu hinnad üleliia palju ei erine. Mõned müüjad väitsid, et nad ei teagi, kui palju tomat, kurk või kartul suurtes poodides maksab, sest ei käi seal.

Põline nõmmekas Annike Loigom ei jõudnud uuenenud turgu ära kiita. Isiklikult tänas ta selle eest ka linnaosavanem Rainer Vakrat, kuid lisas kohe, et Nõmme õitseng hakkas pihta juba Urmas Paeti valitsemisajal.

Eluaeg Nõmme turul käinud Loigom lisas, et hinnad on seal võib-olla küll natuke kõrgemad kui teistel turgudel või suurtes poodides, aga see-eest saab alati kodumaist ja kvaliteetset toidukraami.

Tartumaalt Nõmmele kauplema tulnud Indrek Ernesaks kiitis samuti uut turgu. Ainsate märkustena nimetas ta seda, et avalettide varikatused on natuke liiga kitsad, mistõttu vihmase ilmaga tilgub ostjatele vett pähe. Ka letid oleksid võinud kõrgemad olla. Eestlased ei ole ju liliputid, märkis ta.

Järgmisel nädalal pidavat Ernesaksa sõnul avalettide varikatuste alla ka valgustus toodama. Veel mainis ta, et tänapäeval mehaanilisi kaale keegi enam ei taatle, mistõttu tuleb kasutada elektroonilisi.

Kuna aga lettide juures praegu elektripistikuid ei ole, peab lootma üksnes akudele. Enne ajakirjanikuga rääkima hakkamist oligi tema kaalu aku just tühjaks saanud ja ta oli selle laadima viinud.

Ka Ernesaks tunnistas, et Nõmme turu hinnatase on keskmisest veidi kõrgem, kuid müüdavad aia- ning põllusaadused on seal alati kvaliteetsed.

Kui avaletid olid eile kõik hõivatud, siis osa kioskeid seisis veel suletuna. Eriti uhkelt on Nõmme turul esindatud kalamüüjad. Konkurents käib päris mitme kioskirentniku vahel. Seetõttu on ka hinnad inimsõbralikud.

Peetri Lõheäri rõõmsameelsed müüjad Marina Vaik ja Karin Org kinnitasid, et 129 krooni kilo maksev lõhefilee on raudselt suurpoodides pakutavast samasugusest lõhest odavam.

Ka soolaforelli hind 169 krooni kilo pidavat soodne olema. Kogu kaup on värske, sest peremees Peeter soolavat ja suitsetavat ise kõik kioskis müügil oleva kalakraami.
Parajasti leti ääres kala eest maksnud Helen Tulve kinnitas: tema käib Peetri Lõheäris just seetõttu, et sealt saab värsket kala ning hind on ka igati vastuvõetav.

Võrreldes kalaga on liha Nõmme turul esialgu veel lahjalt esindatud. Suurematest kauplejatest olid kohal Saarema lihatööstus ja perefirma Sigwar. Pisikeses kioskis pakkus oma kaupa Rei lihatööstus.

Mustamäel elav Maia Jõemees nentis, et vanale koledale Nõmme turule oli tal lausa häbi tulla, mistõttu ta seal tihti ei käinudki. Seekord tuli aga uudistama, kuidas koht nüüd välja näeb, ning ostis ka tüki liha. Hinna poolest ei erinevat Nõmme turu liha suurpoodide omast. Keskturult saab ehk veidi odavamalt.

«Kui lihamüüjaid veel juurde tuleb, siis kisub konkurents ilmselt hindasid siin allapoole,» mainis Jõemees.

Kartulimüügiks on turul omaette avar maja, kus praegu kaupleb firma Talukartul. Müüja Helju Joost soovitas ostjatele, milline kartul sobib pudruks, milline keetmiseks, millisest saab aga hästi salatit teha. Kilohinnad jäid kioskis kuue ning seitsme ja poole krooni vahele.

Avalettidelt ostes tuli kilo eest välja käia kaheksa kuni kümme krooni.

Hinnavõrdlus turul ja suurpoodides


              Nõmme turg    Selver    Prisma    Rimi    Säästumarket


Kartul                5           4,90        3,90     3,90       3,90


Tomat               35         31,90      14,50    15,90    14,50


Kurk                  25          15,50    12,90    12,90    11,90


kilo hind kroonides

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles