Savisaar reklaamib maksumaksja raha eest europarlamendi valimisi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna aastate tagune valimisreklaam.
Keskerakonna aastate tagune valimisreklaam. Foto: Kaader reklaamklipist

Tallinn eraldas reservfondist üle poole miljoni krooni europarlamendi valimistel osalema kutsuvateks teleklippideks, kus kahes mängib peaosa Keskerakonna esinumber Edgar Savisaar.



Linnavalitsuse eraldatud 590 657 krooni eest on valminud neli klippi, millest kahes kutsub valima ELi Regioonide Komitee asepresident Uno Silberg ning teises kahes europarlamendi valimistel erakonna esinumbrina kandideeriv linnapea Edgar Savisaar. Klipid lähevad eetrisse Eesti eratelekanalitel 25. maist 6. juunini.



Tallinna linnavalitsus põhjendas teleklippe väitega, et sellega annab linn panuse valimistest teavitamisse, mis aitab tagada võimalikult laia osavõtu Euroopa Parlamendi valimistest.



Kahe videoklipi tootmiseks tegi Tallinna linnapeale ettepaneku Euroopa Liidu Regioonide Komitee kommunikatsiooni, pressi ja protokolli direktoraadi direktor Laurent Thieule.  


Teised eurovalimistel kandideerivad erakonnad mõistavad Tallinna maksumaksja raha kasutamise Savisaare reklaamklippideks teravalt hukka.



«Hoolimata sellest, et linnavalitsus on üritanud maskeerida oma ettevõtmist juriidiliselt korrektseks, taandub asi ikkagi Tallinnas ainuvõimu nautiva Keskerakonna ja tema esimehe promole,» andis Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) oma avalduses teada.



«Linnapea reklaamklippideks eraldatud 590 000 krooniga on võimalik tagada paljuräägitud sotsiaalne töökoht veel üheks kuuks sajale tallinlasele,» märkis IRLi Tallinna volikogu fraktsiooni esimees Matti Tarum.



Savisaare käitumist kritiseerib ka Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer, kelle sõnul on see on sisult selge valimisreklaam ühele erakonnale, mille maksab kinni maksumaksja. «Savisaar sülitab taas kord avalikule arvamusele. Eelnevatel valimistel on valimisaktiivsuse tõstmiseks kaasatud avaliku elu tegelasi, kuid kindlasti mitte poliitikuid,» taunis Holsmer Savisaare tegevust.



Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula sõnul ei riku Tallinna linnapea europarlamendi valimistele kutsuvad videoklipid aga ühtki valimisreeglit, vahendasid Eesti Rahvusringhäälingu uudised.



Sibul kinnitas, et kindlasti pole seadusevastane valimistest teavitada, samuti ei keelusta valimisseadus aktiivse agitatsiooni perioodil kogu valimisreklaami. «Keelatud on ainult poliitiline välireklaam,» märkis ta. «Regulatsiooni selle kohta, kes võib valimistel osalema kutsuda ja millisel kujul selline üleskutse võib olla, pole,» nentis Sibul.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles