Rahvusballett tähistas tantsupäeva Mai Murdmaa juubelietenduse ja preemiate üleandmisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti rahvusballett tähistas eile õhtul Estonia rahvusvahelist tantsupäeva suurejoonelise galakontserdiga eesti balleti grand old lady Mai Murdmaa 75. juubelit.

Üle anti ka traditsioonilised ERGO tantsupreemiad parimale mees- ja naistantsijale, mille pälvisid rahvusballeti tantsijad Olga Rjabikova ja Bruno Micchiardi.

Moskva kuulsa GITISe ballettmeistrina lõpetanud, mitmete kultuuripreemiatega pärjatud Mai Murdmaa lavastajakarjääri poole sajandi sisse mahub 75 lavastust – seda ning Murdmaa pikaajalist tegevust Estonia peaballettmeistrina tõstis oma juubelikõnes esile rahvusooperi peadirektor Aivar Mäe. Juubelitervitusi tõid ka kultuuriminister Rein Lang ning rahvusballeti juht Toomas Edur.

Eesti Rahvusballeti solistide ja tantsijate, Vanemuise teatri solistide ning Tallinna Balletikooli õpilaste esituses jõudsid publiku ette «Armastuse tango» Piazzolla muusikale,, «Ave Maria»ja «Malagueņa» Singi muusikale, duetid ballettidest «Don Juani mäng» (naispeaosas tantsupreemia tänavune laureaat Olga Rjabikova), «Kuritöö ja karistus» Arvo Pärdi musikale ja palju muud põnevat.

Tantsuosale lisasid oma panuse metsosopran Juuli Lill ja keelpillikvartett - Neeme Punder (flööt), Peeter Malkov (altflööt), Daniel Julle (kitarr) ja Aare Tammesalu (tšello). Näha sai ka katkendeid Ruti Murusalu 2014. aastal valmivast filmist «Ballettmeister», mis rääkis õhtu peategelase elust ja loomingust, sekka videolõike ERR arhiivist.

Tulise aplausi pälvis õhtu esiettekanne – uudisteos «Modus» rahvusballeti solistide Eneko Amoróse, Andrus Lauri ja Jevgeni Gribi esituses ansambli The Spinning-Wheels Drive Band muusikale (kitarrist Rainer Jancis Eestist, trummar Kevin Shea, USA ning kontrabassil Tim Dahl , USA). Murdmaa erakordse käekiri lavastajana, tema võimekus sümbioosis moodsa, elektroonilise muusikaga tantsukeeles kõnelda ning sel moel kõnetada leidis uudisteoses taaskord kinnitust.

Püsti seistes aplodeerivale täissaalile lubas naeratav juubilar, et jätkab tööga – juba sügishooajal peaks ilmavalgust nägema «Petrushka» Igor Stravinski muusikale.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles