Nõmme turult saab värsket Eesti kurki ja tomatit

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõmme turg on tõenäoliselt Tallinna turuelu tuiksoon, kus kenasti korrastatud müügikeskkonnas on mõnus ka niisama aega veeta. Õige turuhooaeg hakkab Nõmme turu kauplejate hinnangul aga siis, kui kodumaine maasikas turule jõuab.

«See toob väga palju inimesi uudistama. Tegelikult toob ka juba poola maasikas ostjad turule, aga ilmselgelt eelistab eestlane kodumaist kaupa,» hindab MTÜ Eesti Väiketootjate Assotsiatsiooni juhatuse liige Ingrid Rikka.

Eesti värske kasvuhoones kasvatatud kurk ja ka Intsu talu tomat on müügiartiklid, mida Rikka hinnangul juba praegu teadlik ostja küsida oskab.

«Hind sõltub nende puhul sellest, milliseks määrab tootja alghinna. Kui see on soodne, siis saame ka meie seda ostjale madalama hinnaga müüa,» rääkis ta.

Ümbritsevate kauplejate hinnad üldist turul valitsevat hinnaskaalat väga palju aga ei kõiguta. «Eks me ikka natuke vaatame ka teiste hindu, aga meie lõpphinna määrab ikkagi toode ise. Kui see on kvaliteetne, saab ka paremat hinda küsida.»

Kõige nõutum kaup on praegusel ajal Intsu talu tomat. «Tomat tuleb otse talust ja vahendajatena hulgiladusid vahel pole. Seega on tomat ka soodsam.»

Rikka müügiletist leiab veel ka tema enda vanemate Karli talust pärit köögivilja, kartulit, peeti, porgandit.

Sellega, et eestlane on hakanud rohkem kirsstomateid sööma, nõustub ka Rikka. «See vastab tõele. Kliendid ikka küsivad, et kas tõesti juba Eesti tomat on müügil ja et kas tal ikka ka hea maitse on. Me oleme terve talve söönud kirsstomateid, sest teistel tomatitel ei ole maitset. Aga Intsu talu on väga palju vaeva näinud, et see maitse oleks tunduvalt parem kui möödunud aastatel.»

Rikka sõnul on tänane Intsu talu tomat tekstuurilt pehmem, seda põhjusel, et eks ka päikest ole need piisavalt saanud, mis tomati omadusi vägagi mõjutavad. «Esimese talvise või varakevadise tomati kohta on sel väga hea maitse. Tal on ka mitut erinevat sorti prooviks pandud, et saada tagasisidet klientidelt, milline on nende endi lemmiksort. Seda selleks, et talu teaks järgmisel aastal kasvatada just seda sorti, mis kliendile maitseb.»

Nõmme turul, kus valdav osa on väliturg, kauplevad üksikud müüjad koguni aastaringselt. «Aastaringsed kauplejad on siin väljas enamasti nädalavahetustel, kui on rohkem rahvast. Muidugi oleneb see ka sellest, mida müüa. Tomatit näiteks ei kannataks aastaringselt väljas müüa,» märgib Rikka.

Tomati soovitatav säilitustemperatuur jääb 12 ja 14 kraadi vahele ning reedene temperatuur võimaldas selles vahemikus ka püsida. «Kui alla selle hoida, kaotab tomat oma maitseomadusi. Aastaringselt saab turul müüa näiteks hoidiseid ja muud seesugust,» näeb Rikka.

Teised turud Nõmme ostjaid ei kimbuta

Nõmme turult sageli kaupa otsiv Karin ütleb, et jälgib hindade erinevust turul ja poes. «Minuarust poe ja turukaup on väga erinev. Eks ka siia sõidab veoauto ette ja laotakse kaup lettidele - ostavad ju ka siinsed kauplejad kauba kusagilt kokku. Aga igaljuhul erineb see poe kaubast just värske kauba valiku osas. Poes on valik suhteliselt kehvaks läinud selles mõttes,» hindab ta.

Mujale Tallinna turgudele kui Nõmmele Karin ei kibele. «Esiteks on see kõige lähemal, teised turud ei sümpatiseeri üldse. Võib-olla nende välimuses on asi. Keskturule kohe üldse ei kutsu. See on päris kole koht,» krimpsutab Karin kulmu.

Nõmmelt otsib ta aga liha ja kala ning just viimase osas ei hoia ta kiidusõnu tagasi. «Kala on siin alati värske.»

Lette Karin läbi ei tuusla, sest pikaaegse turukülastajana on tal kujunenud juba oma lemmikmüüjad. «Kindlad kohad on välja kujunenud ja müüjad, kelle juurde meelsasti lähen. Kui seal parasjagu seda pole, mida otsin, siis muidugi vaatan rohkem ringi.»

Parim turuaeg olenemata hooajast on Karini sõnul hommik, sest siis on valikus rohkem kaupa ning turul vähem tunglemist.

Lemmikliha on ikka sealiha

Lihamüüjad Nõmme turul on samuti hinnas. Valikus on kõiksugu kaupa, väiketootjate valik on praegusel ajal küll vähem esindatud, kuid soovitud lihanoosi saab ostja ikka kätte.

Mis on see lemmikliha, mida turule otsima tullakse? Siin läheb kaupmeeste arvamus lahku. Mõni näeb, et ostetakse kõike seast kuni veise- ja lambalihani, kuid Liivimaa Lihaveise müügileti müüja sõnul on hoolimata kõigest populaarseim siiski sealiha.

«Eestlane sööb ikka sealiha - see on odav ja hea,» hindab ta, viidates oma töö vähesusele praegusel aastaajal. «Rahvast on turul vähe. Töö ajal tuleb sageli enda aega sisustada. Väljas on liikumist näha juba rohkem, sest ostja on avastanud, et juba müüakse maasikaid,» kostub järjekordne kinnitus selle kohta, et maasikamaiad me tõepoolest oleme.

«Veiseliha ostja on teadlik ostja. Ta tulebki just seda otsima,» hindab ta. «Liha eripäraks on see, et ta on väherasvane ja seda võib süüa ka päris toorelt erinevates toitudes. Küpsetades ei pea seda päris lõpuni küpsetama.»

Toore liha söömist müüja sõnul karta ei tasu, kui liha on hästi laagerdunud, on see väga tervislik.

Veiseliha valmistamisel mingit suurt kunsti pole, maitsestada tasub ikka soola, pipra ja küüslauguga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles