Õiguskantsler: Rae valla otsus võlgu jäänud inimesele toetust mitte maksta on põhiseaduse vastane

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder
Õiguskantsler Indrek Teder Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler on seisukohal, et Rae Vallavalitsuse otsus peatada 120-eurose toetuse maksmine valla elanikule põhjusel, et ta oli vallale võlgu 2 eurot ja 50 senti, on põhiseadusvastane.

Õiguskantsleri poole pöördus lapsevanem, kellele Rae Vallavalitsus jättis maksmata 120 euro suuruse koduse mudilase toetuse, kuna avaldaja ei olnud tähtajaks maksnud oma koolis käiva lapse õpilaspäeviku eest 2 eurot ja 50 senti. Võlgnevus oli tekkinud seetõttu, et õpilaspäeviku müügipakkumine tehti emale ning arve esitati lapse isa meiliaadressile, mida ta enam ei kasutanud. Võlga vald lapsevanemale meelde ei tuletanud, vaid peatas selle asemel toetuse maksmise.

Õiguskantsleri hinnangul oli toetuse maksmise peatamine põhiseadusvastane.

«On mõõdutundetu jätta inimene 2 euro ja 50 sendi suuruse võla tõttu ilma ligi 50 korda suuremast toetusest. Seda enam, et koduse mudilase toetust makstakse põhjusel, et Rae vald ei suuda oma elanike ees täita lasteaiakoha tagamise kohustust,» märkis õiguskantsleri asetäitja-nõunik Nele Parrest.

Õiguskantsler on seisukohal, et Rae Vallavalitsus ei ole juhtumi lahendamisel kinni pidanud mitmetest haldusmenetluse põhimõtetest. Näiteks ei teavitanud vald avaldajat tema suhtes läbiviidava menetluse algatamisest, ei kuulanud avaldajat ära ning ei toimetanud toetuse peatamise otsust avaldajale nõuetekohaselt kätte.

«Isiku teavitamine tema suhtes läbiviidavast menetlusest on üks fundamentaalsemaid hea halduse põhimõtteid, seega Rae vald oleks pidanud kaasama avaldaja toetuse peatamise menetlusse ja tema arvamuse ning vastuväited ära kuulama,» ütles õiguskantsleri asetäitja-nõunik.

Õiguskantslerile teadaolevalt on sarnaseid juhtumeid, kus suhteliselt väikse võlgnevuse tõttu on inimene ilma jäetud oluliselt suuremast toetussummast, esinenud Rae vallas veel.

Õiguskantsler tegi Rae vallale ettepaneku vabandada avaldaja ees ning maksta talle välja saamata jäänud koduse mudilase toetus. Kuna haldusmenetluse seadus on kehtinud juba üle kümne aasta, ent Rae vald eksis sellele vaatamata haldusmenetluse põhitõdede vastu, soovitas õiguskantsler Rae Vallavalitsusel kaaluda oma ametnike teadmiste kontrollimist ja neile vastava koolituse pakkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles