Ringkonnakohus ei rahuldanud Tallinna kaebust venekeelsete gümnaasiumide osas

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart.
Mihhail Kõlvart. Foto: Toomas Huik

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart kinnitas Raepressi vahendusel, et Tallinna linn on valmis gümnaasiumide õppekeele valiku küsimuses pöörduma ka Euroopa inimõiguste kohtusse Strasbourgis.


Ringkonnakohus ei rahuldanud eile Tallinna ja Narva linnavalitsuste apellatsiooni, jättes jõusse vabariigi valitsuse otsuse, millega 15 munitsipaalkoolil ei lubata anda keskharidust vene keeles.

Kõlvarti sõnul ei olnud ringkonnakohtu otsus ootamatu. «Olime algusest peale valmis selleks, et adekvaatse hinnangu antud küsimuses võib anda ainult riigikohus, kuna tegemist on põhiseaduslike õigustega. Kindlasti kavatseme esitada edasikaebuse riigikohtusse,» märkis Kõlvart.

Abilinnapea sõnul valmistakse praegu ette kassatsioonikaebust ja vajadusel ollakse valmis pöörduma ka Euroopa inimõiguste kohtusse.

Haridusministeeriumi teatel osutas ringkonnakohus, et riigikeele omandamine teenib muuhulgas ka Eesti ühiskonna sidususe ja ühtsuse huve. Selleks on vaja kohtu hinnangul suurendada eesti keelt oskavate inimeste arvu vene keelt emakeelena rääkivate inimeste hulgas.

Ringkonnakohus leidis, et munitsipaalkoolides keskhariduse andmine eesti keeles tagab kõigile keskkoolilõpetajatele eelduse õpingute jätkamiseks kõrgkoolis. Kohus osutas ka selle olulisusele, et kõikidest koolidest keskhariduse saanute teadmised ja oskused oleksid võrdselt head.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles