Lastekaitse: lapse kimbutamisest tuleb esmalt teavitada politseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja prefektuuri lastekaitse talituse juht Pille Alaver
Põhja prefektuuri lastekaitse talituse juht Pille Alaver Foto: Andres Haabu

Ema, kes rääkis Tallinna Postimehele Mähel Ecoland Marketis juhtunud intsidendist, kus purjus mees tikkus ligi tema 11-aastasele tütrele, on tänaseks ka politseile juhtumi kohta avalduse teinud. Põhja politseiprefektuuri lastekaitsetalituse juhi Pille Alaveri sõnul tuleks lapsevanemal nii kiirelt kui võimalik taolisel puhul politseisse pöörduda.

 «Igale juhtumile tuleks läheneda kontekstist lähtuvalt,» rõhutab Alaver. «Inimesed on muutunud väga tundlikuks, meile tuleb väga palju teateid, aga kunagi ei tea, mis seal taga võib olla – 80-90 protsendil juhtudest pole kuritegu toimunud, aga see info on meil olemas. Ka siis, kui üksikjuhtumina ei tundugi asi hull, võib see hiljem osutuda vajalikuks juhtlõngaks,» rääkis Alaver

. Seoses Mähe juhtumiga palub politsei lastekaitsetalitus ühendust võtta ka lapsevanemal, kes Postimehe kommentaariumis rääkis juhtumist, kus samal õhtul oli meesterahvas astunud ligi tema jalgrattaga sõitnud tütrele – helistada tuleks lastekaitsetalituse telefonil 612 59 21.

«Iga nõme käitumine pole veel seksuaalkuritegu. Kui inimene räägib seksuaalset juttu, ei saa teda vastutusele võtta, aga kohe tuleb teatada politseile igal juhul,» selgitab Alaver.

«Kunagi ei tea, kuhu see infokild võib viia - kui inimesi aga näiteks sotsiaalmeedias teavitatakse, võivad kurjategijad ka ennast ära peita,» kelle sõnul on taolised kuriteod on keerulised ja delikaatsed, mis teeb nende uurimise raskeks.

Mõnikord võivad aga vanemad Alaveri sõnul keelduda koostööst politseiga ka siis, kui kuritegu on ilmne. «Meil on praegu uurimisel juhtum, kus lasteasutuses pandi toime laste vastu seksuaalkuritegu, aga vanemad keelduvad lapsi politseisse toomast. Nad ei soovi, et laps saaks traumeeriva kogemuse, jätavad pigem kurjategija karistuseta.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles