Jõelähtme vallavanem jäi napilt ametisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kümmel elas täna umbusaldushääletuse üle.
Toomas Kümmel elas täna umbusaldushääletuse üle. Foto: Kalev Lilleorg/Õhtuleht

Täna hommikul tulid Jõelähtme vallavolikogu kõik 17 liiget kokku, et hääletada vallavanema Toomas Kümmeli umbusaldamise poolt või vastu.


Vallavanema umbusaldamise avalduse oli esitanud viis vallavolikogu liiget, kelle hinnangul võib Kümmeli tegevuses täheldada korruptsiooniilminguid. Hääletamine lõppes nii, et kaheksa volikogu liiget oli vallvanema jätkamise vastu, teist samapalju poolt ning üks jäi erapooletuks. See tähendab, et esialgu Kümmel jätkab.

Kümmel kinnitas, et Jõelähtme vallavolikogus ongi jõudude vahekord nii napp, et ei tea kunagi, kas võidu saab koalitsioon või opositsioon.

Vallavolikogu IRLi fraktsiooni kuuluv, aga samuti IRLi liikme Kümmeli vastu umbusaldusega esinenud Art Kuum märkis, et sellega asi ei lõpe. Kaheksa volikogu liiget andsid täna sisse kaks uut umbusaldusavaldust - ühe Kümmeli, teise abivallavanema Tarmo Paldermaa kohta, kuna väidetavalt vallavalitsuse tegematajätmiste tõttu on Loo lasteaia ehitamine takerdunud ning võib hoopis peatuda. Samas on üle saja lapse lasteaiakoha järjekorras.

Kümmeli sõnul oleks lasteaed pidanud juba 31.märtsiks valmis olema. Tegelikult on paigas vaid vundament. Vallavanema sõnul ei ole eelmise vallavalitsuse poolt väljavalitud arendaja Akko Invest oma kohustustega toime tulnud, mistõttu tuleb leida mõni muu tegija. Tõenäoliselt sügiseks ehitis siiski valmis ei saa, sest aega on väga vähe järele jäänud.

Tänase umbusaldamise üks põhjuseid seisneb asjaolus, et Jõelähtme vallavalitsus sõlmis 2007.aasta augustis Kümmeli juhitava mittetulundusühinguga töövõtulepingu kinkeraamatu «Teejuht Jõelähtme vallas» koostamiseks ja väljaandmiseks. Lepingu järgi pidi raamat valmis olema 2008. aasta 1. märtsiks. Valla eesmärk oli raamat Eesti Vabariigi juubeliaastaks kätte saada, et seda saaks kinkida Jõelähtme valla koolide lõpetajatele, laulupäeva juhtidele ning muudele lugupeetud inimestele.

Tähtajaks jättis Kümmel aga raamatu esitamata, kuigi oli vallalt ettemaksuna kätte saanud 132 500 krooni. Sellest lähtuvalt pöördus vallavalitsus 2008. aasta detsembris hagiga kohtusse. Tol korral ei olnud Kümmel veel vallavanem.

Kuuma sõnul on praegu tekkinud kummaline olukord, kus Kümmel kui vallavanem on ühelt poolt kinkeraamatu tellija, teisalt ka teostaja esindaja ning käib justkui iseendaga kohut. Umbusalduse esitajate hinnangul on tegemist korruptiivse olukorraga, kuna Kümmel on väidetavalt rikkunud korruptsioonivastatst seadust.

Lahendus oleks olnud selline, et Kümmeli juhitav MTÜ Säästvat Arengut Toetav Jõelähtme maksab olematu raamatu eest saadud raha vallale tagasi, kuid seda ei ole juhtunud. Seega on Kümmel tekitanud vallale 132 500 krooni suuruse kahju, mida ta ei ole hüvitanud.

Kümmel kinnitas, et kinkeraamatu kõik materjalid on nüüd Eesti Entsüklopeedia kirjastuses ning peagi peaks valmis saama raamatu elektronvariant. Seejärel tuleb mõelda ka pärisraamatu väljaandmisele. Tema sõnul on kõik vajalikud materjalid selleks olemas.

Umbusaldajate seisukohad on aga karmid. Nende väitel ei sobi Kümmel ebaväärika käitumise, valetamise ning oma kohustuste pideva mittetäitmise tõttu, aga ka tööga mittetoimetulemise ja valla raha laristamise tõttu oma ametisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles