Tallinnas saab tutvuda Ungari siidiajaloo ja tehnikatega

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari siid
Ungari siid Foto: Ungari Instituut

Ungari Instituut korraldab koostöös käsitöömeister Nóra Mécs-Szilágyiga kolmapäeval, 17. aprillil kell 16.00 Katariina Gildis (Vene 12, Tallinn) Ungari siidiajaloo ja tehnikate tutvustuse.

Ungari Instituut korraldab koostöös käsitöömeister Nóra Mécs-Szilágyiga kolmapäeval, 17. aprillil kell 16.00 Katariina Gildis (Vene 12, Tallinn) Ungari siidiajaloo ja tehnikate tutvustuse.

Siidimaalimise traditsioon pärineb Indiast ja Indoneesiast ning ulatub ajas kaks tuhat aastat tagasi. See, kuidas siidimaalimine Euroopasse jõudis, on seni veidi segane, kuid prantsuse ja ungari käsitöömeistrid õppisid seda kunsti väidetavalt Prantsusmaal vene tsaarikoja käsitöölistelt.

Traditsioonilises ungari siiditehnikas kasutatakse palju rahvakultuurist inspireeritud lillemustreid ja -ornamentikat. Eelistatakse punast, violetset, rohelist ja valget värvi.

Nóra Mécs-Szilágyi on sündinud 1981. aastal Budapestis. Erinevate käsitööliikidega on ta tegelenud lapsepõlvest alates. 2009. aastal sai siidimaalimisest ja tekstiilidisainist Nóra põhiamet, ehkki ülikooli lõpetas ta majandusteaduse erialal, õppis lisaks ka turundust, rahvusvahelisi suhteid ja kultuuridevahelist kommunikatsiooni.

Sageli mõeldakse, et majandus on kunstist väga kaugel, kuid nagu kunst, nõuab ka majandus loomingulisust ja kunstitunnetust.

Täiesti uue asja alustamiseks on vaja suurt julgust. Samm-sammult on Nóra Mécs-Szilágyi oma oskusi arendanud. Iha ilu ja harmoonia järele nii iseendas kui ka tema ümber on naise elus alati olemas olnud. Kunstnik soovib mõisted «sees» ja «väljas» siduda oma siidiesemetega.

Siid pakub piirituid võimalusi, sest siidikunstnik teeb valge ja lihtsa kanga värvide ja kujude abil elavaks. Tema jaoks on tähtis ka kunsti raviv ja kujundav mõju, mida vahendab lisaks mustrile ja värvile ka loomingust kiirgava energia abil. Alati tasuks uskuda oma sisetunnet ja kuulata igaühes peituvat sisemist häält, sest see sosistab, mida selga panna.

Ungari Instituut korraldab Ungari kultuuri- ja ühiskondlikku elu tutvustavaid üritusi - näitusi, kontserte, filmi- ja kirjandusõhtuid jms üle Eesti. Samuti saab Ungari Instituudist informatsiooni edasiõppimise ja enesetäiendamisvõimaluste kohta Ungaris (rahvamuusika- ja rahvakunstilaagrid, klassikalise muusika meistrikursused, kunstilaagrid, kõrgkoolid, keelekoolid jm). Rohkem infot tallinn.balassiintezet.hu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles