Galerii: kolme riigi koerajuhid harjutasid linnahalli keldris jõu kasutamist

Küllike Rooväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kahel päeval võis Tallinna linnahalli kottpimedatest keldrikäikudest kuulda kõrvulukustavat karjumist, rüselust, politseinike käsklusi ja teenistuskoerte lõrinat.

Seal toimusid kõrvaliste pilkude eest varjatult rahvusvahelised koerajuhtide kursused, mille korraldas sisekaitseakadeemia teenistuskoerte koolitamise keskus.

Kohal olid koertega töötavad politseilised ja piirivalve üksused Eestist ja Lätist, instruktoriks aga Soome Helsingi politsei vanemkonstaabel Petri Tapio, kellel ka oma koer kaasas.

Koerajuhtidele, kellest paljud ei soovinud oma töö iseloomu tõttu pildile jääda ja kellest osade osalemine õppusel paluti ka saladusse jätta, õpetati käitumist olukordades, kus teenistuskoera tuleb kasutada jõu kasutamiseks kurjategija vastu.

Postimees käis linnahalli kottpimedas keldris pildistamas harjutust, mille käigus tuli koerapatrullil siseneda pimedasse koridori, kontrollida sealseid ruume ja seal redutav «kurjategija» kahjutuks teha. Spetsiaalses kostüümis «kurjategija» varitses koridori otsaruumis, kus kolistas mööbliga ja keeldus politseinike korraldusi täitmast. Algselt polnud mehel käes ka relva, mis olnuks jõu kasutamise aluseks. Seega püüdis patrull alguses meest rahustada ja ta ilma jõudu kasutamata kinni pidada. Viimaks haaras mees aga peidus olnud noa, (mis oli õppuse käigus küll spetsiaalne kummist nuga) ja ründas politseinikke. See andis ka aluse mees koera jõudukasutades kinni pidada. Sellises olukorras täidab koer erivahendi ülesannet.

Üheks peamiseks fotoaparaadi lemmikuks sai Põhja politseiprefektuuri koerajuht Madis Koitla koos oma koeraga Harry. Piltidel kollases ohuvestis olev Soome Helsingi politsei vanemkonstaabel Petri Tapio analüüsis kursuslastele nende käitumist sealsamas pimedas koridoris ja andis nõuandeid edaspidiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles