Tallinn saab 10 uut firma MAN liigendbussi

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued bussid Vabaduse väljakul.
Uued bussid Vabaduse väljakul. Foto: Mihkel Maripuu

Reedel kell 12 annavad Saksa firma MAN Truck & Bus AG esindajad Vabaduse väljakul linnale ja Tallinna Linnatranspordi ASile pidulikult üle 10 uut liigendbussi, millele on esimest korda kleebitud Tallinna Linnatranspordi ASi uued logod.

10 MANi liigendbussi on viimane osa riigihankest, mille käigus sai Tallinn endale kokku 35 täiesti uut liinibussi - 25 normaalmõõtmetes ja 10 liigendbussi.

Riigihange kuulutati välja 14. veebruaril 2011. 28. märtsiks esitas taotluse hankes osalemiseks kokku seitse bussitootjat, kellest tähtajaks ehk 23. augustiks 2011 esitas pakkumise kolm firmat - MAN, Scania ja Volvo. 19. septembril kuulutas tollane Tallinna Autobussikoondis (TAK) edukaks MAN Truck & Bus AG pakkumuse ning 2. novembril sõlmiti hankeleping kokku 35 bussi tarnimiseks.

Vastavalt sõlmitud lepingule jõudsid esimesed 15 normaalmõõtmetes bussi kohale 15. maiks 2012, järgmised 10 samasugust aga 15. septembriks. Viimase partii, 10 liigendbussi tarnetähtaeg on 15. aprill 2013, kuid ühissõidukid jõudsid kohale varem, mistõttu esitletaksegi neid Vabaduse väljakul juba 12. aprillil.

Lepingu kogumaksumus on 6 825 000 eurot, millele lisandub käibemaks.

Liigendbuss MAN Lion´s City GL /A23/ on 18,75 meetrit pikk, 2,5 meetrit lai ja 2,98 meetrit kõrge. Bussis on kokku 166 sõitjakohta, neist 122 seisu- ja 44 istekohta. Keskkonnasõbralikele bussidele on paigaldatud 235 kW ehk 320 hobujõu võimsusega diiselmootor, mille heitenorm on EURO V, kuid vastab ka EEV (enhanced environmentally friendly vehicle) nõuetele.

Need on Tallinnas esimesed EURO V liigendbussid. Bussidel on 6-käiguline ZF Ecolife automaatkäigukast ning tõhus ja Põhjamaade kogemusel põhinev salongiküte. Samuti on olemas ventilatsioonisüsteem, invaramp ja külgkallutus.

Kõigile üleantavatele liigendbussidele on juba kleebitud Tallinna Linnatranspordi ASi uued logod, millega on Vabaduse väljakul võimalik ka lähemalt tutvuda. Ettevõtte ülejäänud bussid, trammid ja trollid varustatakse uute logokleebistega järgemööda ajavahemikul 12.-21. aprill.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles