Linnapolitsei lükkas riigipolitsei abipalve tagasi

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Löökauk.
Löökauk. Foto: Margus Ansu

Eelmisel nädalal tegi Põhja prefektuur Tallinna munitsipaalpolitseile (mupo) ettepaneku, et viimane tuleks neile appi löökaukudest tekitatud juhtumite ja kaasnevate kahjude fikseerimisel.

Põhjus on lihtne: pealinna tänavad on nii halvas seisus, et löökaukudes purunenud rehvid, vedrustus või muud vigastused on võrreldes aasta varasemaga mitmekordistunud. Näiteks tänavu veebruaris registreeriti 224 sellist juhtu, aasta tagasi 48.

Politsei töökoormus on seetõttu kõvasti kasvanud. Iga sellise sündmuse järel kannatanu ju helistab korrakaitsjatele ja viimased saadavad kohale oma avariigrupi. Kuna neid on aga Tallinnas ainult kaks ja tööd kuhjaga, siis politseinikud paratamatult kõikjale ei jõua või peavad kahjukannatajatest autojuhid kaua ootama.

Politseist selgitati, et mupo kaasamiseks oleks mitu loogilist põhjendust. Ühelt poolt on nende vaatenurgast tegu ju tavapäraste liiklusõnnetustega, kus on kahju saaja (auto omanik) ja kahju tekitaja – auklik tee, mille omanikuks on Tallinn.

Omaniku esindaja ehk mupo osalemine kiirendaks menetlemise protsessi. Teoorias võiksid kaks poolt sellisel juhul kiiresti omavahel kokkuleppele jõuda: mis juhtus, kui suur on kahju ja kuidas edasi toimitakse.

Põhja prefektuuri pressiesindaja lisas, et politsei sekkuks sellisel juhul ainult siis, kui kaks poolt ühisele seisukohale ei jõua. Ametlikku vastust mupost sellele ettepanekule veel tulnud ei ole. Postimehe allikad aga ütlevad, et tegelikult ütles mupo politseile kohe ära – nemad löökaukudega tegelema ei hakka. Üks allikas väitis ka seda, et mupo eelmine juht Monica Rand oli algatusse suhtunud positiivselt, kuid asutuse uus juht Raik Saart on sellele järsult vastu.

Üleeile selgitas Saart portaalile Delfi ka mupo seisukohti. Otsest äraütlemist politsei abipalvele mees küll ei väljendanud, aga tema toodud põhjendused näitavad selgelt, et mupo hoiab end löökaukude teemast eemale.

Saarti sõnul ei saa munitsipaalpolitseinikud tavapolitseid aidata sellepärast, et neil ei ole selliste sündmuste fikseerimiseks piisavat väljaõpet. Teiseks viitas ta sellele, et kuna nii mupo kui ka teede olukorra eest vastutav kommunaalamet alluvad mõlemad linnavalitsusele, siis võib mupol tekkida huvide konflikt.

Uus suurusjärk

Löökaukude põhjustatud kahjujuhtumid mullu ja tänavu

Märts 2013    126

Veebruar 2013    224

Märts 2012    36

Veebruar 2012    48

Allikas: Põhja prefektuur

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles