Nõmmel alustas tegevust lemmikloomade krematoorium

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval avati Nõmmel Tallinna esimene loomade krematoorium, kus energiaallikana kasutatakse kunagisest prügilast toodetavat biogaasi.


Abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul on tegemist Eesti ainsa nii heal tasemel loomade krematooriumiga, mille rajamiseks kulus linnaeelarvest 80 000 eurot. Loomade tuhastamisega tegeleb Tallinna keskkonnaameti hallatav asutus Tallinna Kalmistud.

Lemmikloomade krematoorium asub Raba tänaval, endise Tallinna prügila territooriumil. Tallinna Kalmistute juhataja Jaak Taevas rääkis, et krematoorium koosneb kolmest ruumist. Üks on vastuvõturuum, selle kõrval on autoväravaga eesruum, mille tagaseinas olevast uksest pääseb omakorda tuhastamisruumi.

«Kui inimene soovib tuhastamise juures, siis tal on see võimalus, aga see võib võtta üsna kaua aega. Tuhastusahi töötab niimoodi, et tuhk jääb sama koha peale, kuhu loom on pandud,» rääkis Taevas.

Ahju võimsus on selline, et 35 kilose looma tuhastamiseks kulub tund aega. Kui looma tuhka tagasi ei taheta, siis pannakse ahju olenevalt suurusest kuni neli looma.Kui aga loomaomanik soovib oma lemmiku tuhka tagasi saada, siis pannakse loom ahju sõltuvalt suurusest kas ühe või kahekaupa ning nendele pannakse juurde märgised, mis näitavad täpselt ära kus ühe või teise looma tuhk on.

Tuhk rehitsetakse ahjuukse ees olevasse metallrenni ja sealt omakorda pannakse kotti. Krematooriumi kontoriruumis on välja pandud valik erineva suuruse ja kujuga urne, millega saab tuha kaasa võtta.

Looma individuaaltuhastamine maksab kuni kolm kilo kaaluva väikelooma puhul 24 eurot, kolme- kuni üheksakilose looma puhul 42 ning 10-19 kilo kaaluva looma puhul 72 eurot. Loomade ühistuhastamisel on hinnad vastavalt 12, 24 ja 36 eurot. Kõige kallim on 90-100 kilo kaaluva looma individuaaltuhastamine, mis maksab 240 eurot. Kõik hinnad on toodud koos käibemaksuga.

Pakutavate tuhaurnide on Taevase sõnul esialgne ja suureneb tulevikus. «Me praegu ei tea veel, kuidas nõudlus hakkab olema. Me ju alles kujundame lemmikloomade pidamise kultuuri. Vastavalt sellele võib inimestel tekkida soov ja vajadus üht- või teistsuguste urnide järele. Esialgu pakume välja selliseid urne, mis on praegu kogu maailmas uudsed,» lausus Taevas.

Kuna Tallinn pürib Euroopa roheliseks pealinnaks siis on ka urnide valikul esimene reegel
keskkonnasõbralikkus. Praegu on lemmikloomade jaoks pakkuda nii keraamilisi urne kui ka biolagunevast papist spetsiaalselt kujundatud karpe, mis samuti urni aset täidavad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles