Kesklinna vanem: loome Snelli parki kõnelejate nurga, kus igaüks saab arvamust avaldada!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, Snelli tiik, talentide linn
Tallinn, Snelli tiik, talentide linn Foto: Hendrik Alla

Tallinna kesklinna vanem Mihhail Korb paneb Rahvakogust inspireerituna ette rajada Tallinna oma kõnelejate nurk.

«Parim koht selleks on Stenbocki maja all Snelli pargis. Kui huvilisi jagub, võiks kõnelejate nurk olla avatud aasta ringi. Inimesed peavad saama oma arvamuse välja öelda – mingu see peavoolu omaga kokku või mitte, olgu see eesti, vene, soome või läti keeles,» leiab Korb.

«Möödunud laupäeval peetud Rahvakogus sai üks asi selgeks – rahvas peaks arutama kogu aeg, mis on Eestis hästi, mis halvasti ning mida saab paremaks muuta. Me tahame, et ühiskondlik arutelu jätkub ka peale Rahvakogu ning rahvas kogu aeg väärt ettepanekuid teeb, aktiivselt oma riigi asjadele kaasa mõtleb ja räägib,» selgitas Korb.

Ta tõmbas paralleele ilmakuulsa Londoni Hyde Parki on kõnelemisnurga, Speakers’ Corneriga, kus igal pühapäeval võib iga inimene vabalt kõnet pidada. «Kedagi ära ei aeta, kõik teemad on lubatud ja ka ajapiiranguid pole,» rääkis ta.

«Speakers’ Corner on olemas Austraalias, Kanadas, Malaisias, Hollandis, Singapuris, Trinidadis ja Tobagos, Taimaal, miks mitte ka Eestis? Rahvakogu protsess näitas, et kõik inimesed ei saa oma arvamust ühiskonnas kunagi piisavalt häälekalt välja öelda ning kõnelejate nurk on üks võimalus seda põuda leevendada. Seepärast otsustasimegi, et selline tõeliselt vaba mõttelendu soosiv nurgake peaks olema ka Tallinnas,» ütles Korb.

Kõik need inimesed, kes arvamust kõnepuldis avaldada soovivad, on juba 5. mail kell 11 Snelli parki oodatud, kuhu Hyde Parki Speakers’ Corneri eeskujul kõnelejate nurk luuakse. «Seal võib rääkida kõigest, hoolimata kõneleja isikust, tema kõne sõnumist ja selle pikkusest. Rääkima võivad tulla nii kojamehed kui poliitikud, nii õpetajad kui õpilased. Rajame kõnenurga Snelli pargi põhjatippu, sinna kus kõrgub Stenbocki maja, et ka peaminister saaks rõdule kuulama tulla, mis rahval öelda on,» põhjendas Korb kohavalikut.

Esialgu on kesklinna vanema sõnul kõnelemisvõimalust pargis maist oktoobrini katsetada, pannakse üles mikrofon ja ilmselt veebikaameragi. «Kui Sul midagi öelda on – tule pühapäeviti, alates 5. maist Snelli parki ja räägi, mis hinge peal,» kutsus Korb kõiki parki kõnelema.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles