Lasnamäe kiriku kellad tõsteti oma kohale

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ennelõunal tõsteti ükshaaval Lasnamäe kiriku kellatorni Saksamaal valmistatud kirikukellad.


Juba hommikul pühitses need Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Kornelius ning kiriku juurde kogunenud õigeusklikud said kellasid ka käega katsuda. Seejärel algasid Saksa firma Perner Passau esindaja juhatusel ettevalmistused kellade tõstmiseks kiriku kõrval asuvasse kellatorni.

Kellasid on kokku üheksa, neist väikseim kaalub 41 ja suurim 650 kilogrammi. Välimuselt ei ole kellad ei vasksed ega pronksised, vaid hoopis hallikat tooni. See, mis sulamist kellad on valmistatud, firma esindaja ei avalda. See pidavat olema 400 aasta vanuse Baieri ettevõtte firmasaladus.

Sakslastel on kõik vajaminev viimse pulgani kaasas. Iga kella juurde kuuluvad kinnitused, mutrid ja isegi puuklots, mis kella ja kellatornis oleva raudtala vahele jääb, on iga kella jaoks juba varem valmis tehtud.

Esimesena võetakse ette keskmise suurusega, umbes 190 kilo kaaluv kell. Kõigepealt tõstetakse see laaduriga korvi. Seejärel kergitab teleskooplaadur korvi koos kahe mehega kõrgustesse. Tegemist on üsna täpse tööga, sest ümber kellatorni on tellingud, milles on selline tühimik, kust tõstuki korv üsna täpselt läbi mahub.

Lisaks sellele tuleb kell manööverdada tornis täpselt õigesse kohta ja seal tala külge kinni kruvida. Pärast paarikümneminutilist manööverdamist ja tuhandeid käemärke saabki kell paika. Teise sama suure kellaga läheb veidi kiiremini, nüüd tuleb kogu tegevust korrata peegelpildis.

Aia taga vahetuvad ühed huvilised teiste vastu. Viimne kui üks mööda jalutav vanaproua võtab taskust telefoni või fotokaamera ja jäädvustab olulist sündmust, sealjuures risti ette lüües.

Kui teine kell on paigas, võetakse ette kaks kõige väiksemat kella. Need suudetakse juba inimjõul tõstuki korvi tõsta. Ja ka üleval on nendega kergem. Kaks meest tõstavad kella täpselt õigesse kohta ning kolmas keerab mutrid kinni. Enne lõunat jõuavad töömehed veel ühe vanema daami palvele vastu tulla ja temast maas olevate kellade taustal pilti teha. Siis minnakse hilinenud teleoperaatori pahameeleks lõunale, et tunni aja pärast jätkata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles