Tallinna rannad said hooaja eel viimase lihvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Kuigi ilm oli pealinna randades eile jahe, trotsisid rannatöölised külma tuult ning riisusid ja koristasid prügi. Nad pingutasid selle nimel, et täna oleks kõik valmis rannahooaja avamiseks.

Eilne ilm veel tõepoolest vette ei kiskunud. «Aga mina olen juba tänavu vees ära käinud, aluspüksteni,» kostis märkuse peale halva ja tuulise ilma kohta Paljassaares asuva Pikakarja ranna vanem Nadežda Konar.

Nimelt pidi neli aastat vetelpäästja ametit pidanud naine vette minema seepärast, et ujumiseks mõeldud ala poidega ära piirata.

Pirital poide paneku ajal oli mereveel soojust üheksa kraadi. Sealse surfiklubi kohviku töötajaid aga tuuline ilm ei heidutanud – nemadki valmistusid rannahooajaks, tassides kohvikusse head-paremat.

Pingid ja prügikastid rannas olid äsja värvitud ja nägid head välja, kuid puudusid veel riietumiskabiinid.

«Need nüüd tulevad ja homme hommikuks on asjad korras,» lubas Pirita linnaosa linnamajanduse osakonna juhataja Merike Kalam. Kabiine tuleb Piritale poolsada.
Eile randu kontrollima tulnud linnaisad viskasid omavahel nalja, et pigem on praeguse ilmaga riietumiskabiine vaja selle jaoks, et tuule ja liiva eest varju minna ning riideid pigem rohkem selga panna.

Stroomi rannas käis liiva tasandamine ja riisumine. Kuigi Bangalos asetsev kohvik ei olnud veel avatud, oli ta vähemalt olemas. Sealt pidavat varsti saama värskeid mahlu osta.

Nagu ka Pirital, olid Stroomi rannast veel puudu riietumiskabiinid. 30 kabiini aga saabuvad, kui liiv on sõelutud.

«Siin on hea lahendus mõeldud jalgrataste hoiuks,» juhtis Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš tähelepanu pinkidele, mille küljes rattahoidmiskohad.
Aga töö käis ja kuigi eile rannailma veel ei olnud, tekkis tõesti tahtmine juba varsti rannaliivale pikali visata.

Kui sõitsime rannavanema Konariga Paljassaarde Pikakari randa, jagas ta palju põnevaid fakte Paljassaare elust. «See rand on minu süda ja hing,» ütles naine.
Konar rääkis, kuidas ta aastate jooksul on saanud hulkuvate koerte käest pureda ja kuidas eelmisel aastal ujus üle lahe Pikakari randa üks metssiga.

Pikakari rand oli mullu Tallinna randadest ainuke, kus ei olnud vetikaid. Seal asub ainuke pealinna suvituskoht, kus saab kai pealt vette hüpata. Aktiivsemad tulid eelmisel aastal isegi pärast trauma saamist sidemesse seotud peadega tagasi hüppama.

Kuigi rannaliiv oli suuri kive täis ja veel sõelumata, oli Konar tegutsemistahet täis ja küsis Tallinna kommunaalameti esindajalt Helve Mitilt, kas ka linnaliinibuss randa käima hakkab ning kas tänavu paigaldatakse Katariina kaile suur prügikast või mitte.

«Liiv on sõelumata, jah, aga ma ütlen teile,» alustas juttu äkitselt kohale ilmunud naine. Tema vastutas ranna heakorra ja valmisoleku eest, et hooaja avamiseks asjad tehtud oleks. «Räägin teile nii, nagu asi on. See mees, kes pidi liiva sõeluma tulema, oli hommikul lihtsalt veel purjus,» lisas ta.

Kolm riietumiskabiini saabuvad Pikakari randa 1. juunil ja juurde ehitatakse ka veel lastele mõeldud ronimis- ja kiikumiskohti.

Täna kell üheksa alustasid aga vetelpäästjad randades tööd. Kuigi külma vee pärast lehvivad lipumastides veel punased lipud, on esimesed suvitajad randadesse oodatud.
«Punane lipp lehvib kõige kauem ja räbaldub kõige rohkem,» lisas Konar.

Rannahooaeg

•    Tallinna ja Viljandi rand: 15. mai – 15. september


•    Pärnu, Tartu ja Haapsalu rand:


1. juuni – 31. august


•    Narva jõe äärne Joaoru rand:


1. juuni – 31.august

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles