Uudiseid loomaaiast: sigimishooaeg pressib peale

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kääbusmarmosetid mängisid loomaaiatöötajaile vingerpussi.
Kääbusmarmosetid mängisid loomaaiatöötajaile vingerpussi. Foto: Inari Leiman / Tallinna loomaaed

Kuigi hiline kevad on paljudele paras katsumus, pressib sigimishooaeg peale ka Tallinna loomaaias.

Märtsi viimasel päeval sündis jakivasikas. Ta oli algul küll veidi kidurake ja vajas kosutust ning suleti koos emaga siseruumi, kuid nüüd tunneb ta end juba tugevamalt, teatas loomaaed.

Kaljukotkad kaameraga varustatud pesas on tublisti vaeva näinud ja neljapäeval, kui vanalinnud haudumiskorda vahetasid, võis pesapõhjas märgata lausa kolme muna.

Loomaaia liigikaitselaboris on esimesed kaks naaritsapaari juba kudrutades ühte heitnud. Veel tuleb kokku sobitada 15 paari naaritsaid. Tartust ja Viinist saabusid kohale doktorandid, kes uurivad naaritsate omavahelist paaritumissobivust ja stressikäitumist.

Kääbusmarmosetid mängisid loomaaiatöötajaile vingerpussi ja peitsid oma viimase poja nii osavalt vanaloomade karvastikku, et teda märgati alles nädalapäevad pärast sündi. Poja õige sünnikuupäeva aitas määrata teravsilmast loomaaiakülastaja, kel oli 19. märtsil õnnestunud pildile tabada tõenäoliselt sünnijärgsed hetked, mil peregrupi liikmed koos ümber uue pisipoja asjatasid. Seega tuleb eelmisel nädalal välja kuulutatud sünnikuupäev 25. märts nüüd kehtetuks tunnistada.

Igaühel on aga võimalus troopikamajas oma tähelepanelikkust proovile panna ja püüda vanaloomade kõhu- või turjakarvade vahelt pöidlapikkust kääbusmarmoseti poega leida.

Rutiinsele sõraliste sõrgade värkimisele lisaks korrigeeriti loomaaia vanima, 13aastase kulaan Dolli kapju. Vaevaliselt liikunud loom sai turgutuseks antibiootikumi- ja vitamiinisüsti. Pärast narkoosist väljumist hoitakse teda mõnda aega tabuunist eraldi.

Veidi loid ja isutu aafrika kannuskilpkonn Odie tegi läbi kolmepäevase antibiootikumikuuri ja hakkas seejärel uuesti sööma. Ta on loomaaia kannuskilpkonnadest kõige suurem ja kaalub juba 21 kilo. Nuubia kaljukitsele söödeti isu tõstmiseks sisse koirohutinktuuri.

Tallinna Kopli ametikooli rahvusliku käsitöö õppesuuna õpilane valmistas loomaaia dekoratiivkanadele viis komplekti, kuhu kuuluvad õrred, haudekastid ja söödakünad. Lõputööna valminud esemeid saab näha, kui dekoratiivkanad suvel õueaedikutesse kolivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles