Ilves TMW avakõnes: Venemaaga me hästi läbi ei saa

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves Tallinn Music Weekil.
Toomas Hendrik Ilves Tallinn Music Weekil. Foto: Jelena Rudi

Täna kell 10 avati Nordic Hotel Forumis viies Tallinn Music Week (TMW). Festivali avakõne tegi president Toomas Hendrik Ilves, kes avaldas head meelt, et üritus toob kokku uuendusmeelsed muusika- ja IT-tööstuse harud.

«Ma tahaksin tunnustada TMWd kõige selle eest, mida ta on teinud. Viie aasta eest olime tänulikud, et inimesed maailmas teadsid kõige rohkem müüdud kaasaegset heliloojat Arvo Pärti kui eestlast, kuid sellega võiski kõik tol hetkel piirduda. Rohkemat ei teatud. Tallinn Music Weeki tulemusel on Eestis tegutsevad bändid muutunud järjest rohkem tuntumaks,» märkis Ilves.

President lisas, et viie aasta tagusesse aega mahub ka teadmine, et siis tunti Eesti uuendusmeelsust ka internetitelefoni Skype järgi.

«Teati, et see on Eesti asi, siin leiutatud. Täna näeme juba suurt valikut start-up’e, mis teevad igasugu põnevaid ja hullumeelseid tegusid ning millest te veel tulevikus kuulete,» avaldas Ilves lootust ning lisas, et tunneb head meelt just selle üle, et on olemas koht, kus need kaks valdkonda kokku tuuakse - muusika ja IT.

Oma kõnes märkis Ilves kultuuriliste vahetuste olulisust ja seda eriti idasuunal, sest Venemaaga pole suhted presidendi hinnangul just kõige paremad.

«Tänavusel festivalil soovime arendada ka välissuhteid. Eesti oma idanaabriga alati väga hästi läbi ei saa. See on teine teema. Igal juhul - tänavu on meiega siin mitmed Vene bändid, ja olgugi et see kõlab klišeena, et muusika on rahvusvaheline keel, siis mõistagi on tegelikult selleks rahvusvaheliseks keeleks inglise keel. Me igal juhul tervitame oma vene sõpru. Just täpselt sellist rahvuskultuurilist vahetust me siin näha soovimegi,» rääkis Ilves.

Ilves puudutas ka oma möödunud aasta kõnet, kus rääkis Vene punkbändist Pussy Riotist, märkides, et toona ei teadnud veel keegi, mis bändiga on tegu. «Täna teavad kõik, kes nad on. Kõik teavad, mis neist sai.»

«Aga et kolm naist saadeti GULAGi selle eest, et nad mängisid punkmuusikat... Nad isegi ei mänginud seda. Nad tegid video, kus hüppasid üles-alla ning hiljem lisasid videole muusika. Seega - muusika on midagi, millega võib endale pahandust kaela tõmmata. Meie siin arvame, et muusika on lõbus asi, mida teha ja selleks me kõik siin olemegi,» lõpetas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles