Korb: kui vohab üldine kultuuritus, ei aita ka peldikuid täispikitud linnaruum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tualett
Tualett Foto: Priit Simson

Kesklinna vanem Mihhail Korb ütles Postimehele äralagastatud öise linnaruumi kommentaariks, et öösiti Tallinna vanalinna tänavail avanev pilt pole kaugeltki ilus. «Kellelegi ei meeldi, et UNESCO maailmapärandite nimekirja kantud vanalinn on saanud läbupaiga kuulsuse,» nentis Korb.

 «Tuleb siiski märkida, et artiklis kirjeldatud jubedused toimuvad öösiti ning hommikuks on tänavad puhtad,» kinnitas Korb. Läbupaiga kuulsus on tema sõnul ka üks põhjuseid, miks kesklinna valitsus on algatanud seaduseelnõu toitlustusasutuste lahtiolekuaegade piiramiseks – et läbustajatel ei oleks põhjust vanalinnas öö läbi jaurata ning et koristus- ja hooldustöötajatel jääks aega koristamiseks. «Loomulikult ei ole toitlustusasutuste lahtiolekuaegade piiramine parim lahendus, aga see on üks meetmetest, mis võiks positiivseid tulemusi anda,» leidis ta.

Kesklinna vanema sõnutsi on sel suvel kavas kesklinnas kompleksselt täiendada suunaviitasid, et avalikke tualette oleks kergem leida. «Püsivalt paigaldatavate WC-de puhul tuleb esmalt vaadata, kas seda on võimalik teha. Arvesse tuleb võtta trasside asukohad, nende kaitsevööndid ning veeühenduste loomise võimalused,» selgitas kesklinna vanem.

Lisaks peab Korbi sõnul kesklinnas järgima muinsuskaitse seaduse regulatsiooni, kuna piirkond, kus liigub suur hulk rahvast, asub muinsuskaitsealal või selle kaitsevööndis ehk siis selle vahetus läheduses. «Avalikud tualetid peavad sobima ümbritsevasse keskkonda ning ei tohi mõjuda väljakutsuvalt silmariivavalt ümbritseva arhitektuurse keskkonna taustal. Kinnismälestiste juurde ei lubata tualette üldse paigaldada, ei ajutiselt ega püsivalt,» sõnas Korb.

Tallinna kultuuriväärtuste amet, linnaplaneerimise amet  ja kommunaalamet otsivad lahendust, et leida kesklinna sobiv ajutise välikäimla tüüp, mis erineks seeriatootmises olevatest ja rendiettevõtete poolt pakutavatest sinistest  ja rohelistest plastikkastidest. Püsivalt paigaldatud tualetid on hetkel Skoone bastioni alal, Piiskopi aias, Kadrioru pargis, Nevski kiriku juures, Margareeta aias, Toompargis ning Raekoja platsil. «Samas on selge, et kui vohab üldine kultuuritus, ei aita ka peldikuid täispikitud linnaruum,» ütles kesklinna vanem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles