Riik on kimpus Mustamäel aastaid tegutseva salaviinaurka sulgemisega

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salasigaretid ja salaviin.
Salasigaretid ja salaviin. Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliamet ei ole juba aastaid suutnud lõpetada Mustamäel tegutseva salaviinaurka tegutsemist

ETV saade «Pealtnägija» sooritas Mustamäel Tammsaare tee 83 korterist number 7 kontrollostu. Esimesel korral jäädi küll tühjade kätega, kuid teisel korral õnnestus siiski kätte saada plokk Valgevene päritolu sigarette. Lisaks fikseerib vastaskorteri uksesilma paigutatud salakaamera nädala jooksul toimunud tegevuse, kust on selgelt näha, et viinanäljas «kliente» voorib korteri vahet ööpäev läbi, vahendas ERR Uudised.

MTA on viimaste aastate jooksul teinud Tammsaare teele suisa kaks reidi. Hoolimata kõvast veendumusest, leidis MTA esimesel reidil 2009. aasta oktoobris ainult kolm poolikut alkoholilõhnalise vedelikuga ja tühja kanistri, mille eest Galinat trahviti kokku 600 krooniga. Lisaks tegi politsei talle 2011. aasta lõpus 84 eurot trahvi salaviina ja –suitsude eest.

MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu nentis, et väärteomenetluse raames päris pealtkuulamist teha ei saa. «Aga saab kohtuniku loal elukoha läbi otsida ja ka vaadelda, et mis maja see selline on, mis inimesed seal käivad.»

Konks on selles, et salakauba müük on teatud koguseni väärtegu, mille uurimiseks ei tohi kasutada eritoiminguid nagu pealtkuulamine või jälitus. Saab teha ainult kohtu loal läbiotsimise. Ärikad on aga piisavalt nutikad, et hoida kodus korraga vaid väike kogus.

Tolli hinnangul umbes veerand sigarettidest liigub Eestis mustalt, mistõttu riik kaotab arvestuslikult saamata maksude näol 40 miljoni eurot aastas. Selle eest võiks aasta aega töös hoida näiteks 111 kiirabibrigaadi või maksta palka 2800 politseinikule. Paraku läheb see raha hoopis kurjategijatele.

Paar tundi pärast saate tegijate lahkumist tegi MTA, toetudes «Pealtnägija» infole, Tammsaare teel uue reidi ning leidis nii salaalkoholi kui sigarette. Arusaadav, et Mustamäe «monopoli» pidajad on pika kriminaalse toiduahela viimane lüli ning palju efektiivsem on nende varustuskraanid kinni keerata.

Maksuamet kutsub üles andma vihjeid igasuguse illegaalse müügi kohta telefonil 800 4444 või e-posti aadressil vihje@emta.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles