Nõmme turul käivad viimased ettevalmistustööd avamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme turu avamiseni on jäänud loetud päevad, töömeestel tuleb veel  teha mõned väiksemad tööd.
Nõmme turu avamiseni on jäänud loetud päevad, töömeestel tuleb veel teha mõned väiksemad tööd. Foto: Liis Treimann

Laupäeval on põhjaliku uuenduskuuri läbi teinud  Nõmme turul esimene kauplemispäev



Laupäeval, kohe pärast lindi läbilõikamist ja Nõmme turu sisseõnnistamist saavad külastajad hakata oma ostusoove rahuldama. Turgu ei tunne enam äragi, kunagine porine ja auklik plats on kaetud korraliku kiviparketiga, sirged välilettide read ja heledavärvilised müügikioskid lausa meelitavad ostma.



Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul on avalettidel endale platsi kinni pannud poolsada müüjat. Avaleti jooksva meetri üürihind sõltub sellest, kas seal kaubeldakse kodu- või välismaise kraamiga. Esimesel juhul tuleb müüjal meetri eest päevas välja käia 55, teisel juhul 85 krooni. Need hinnad pidavat olema Eesti kõige madalamad.


«Juttu on olnud, et Nõmme turul lubame kaubelda ainult kodumaise toodanguga, kuid ei ole ju mõistlik näiteks arbuuside või välismaiste puuviljade müüki hoopis ära keelata,» tõdes linnaosavanem.



«Loomulik on seegi, et varakevadel saaks turult osta tomatit, kurki või maasikat, mis on pärit Hispaaniast või Kreekast.»



Kui riidekaubal või muul tööstustoodangul Nõmme turul enam kohta ei ole, siis erandi on linnaosavalitsus teinud kohalikule sotsiaalkeskusele. Nimelt tohivad seal käsitööd tegevad eakad inimesed oma tooteid müüa turu taganurgas asuvas kioskis.



Vakra sõnul on linnaettevõte Nõmme Turg sõlminud turukauplejatega hea koostöö leppe, et nad müüvad oma kaupa mõistlike hindadega. See on  võimalik kas või seetõttu, et kõik kauplejad on ise tootjad, vahendajaid turule ei lubata. «Näiteks kalafirmad peaksid müüma kala hinnaga, mida tavaliselt võib kohata supermarketite kampaaniapäevadel,» kinnitas Vakra.



Turuplats on jaotatud nii, et ühes kohas asuvad liha-, teises kala- ja kolmandas piimatoodete kioskid. Lõuna-Eesti kartulikasvatajad on aga üürinud suisa omaette kioski, kus asjatundjad hakkavad ostjatele nõuandeid jagama.



Kioskite vahele jääb piisavalt vaba ruumi, kuhu päevapileti lunastanud müüjad saavad oma müügilauad püsti panna. Samas jälgivad turuametnikud, et need ajutised letid oleksid igati korralikud. Vabal pinnal võib kevadel pidada ka kas või lillelaata, sügisel aga korraldada kartulite suurmüüki.



Turuplatsi keskel paikneb roheline pinkidega pargiala, kus saab jalgu puhata. Samas tõstab meeleolu purskkaev ning asuvad veekraanid, kus on võimalik õunu, pirne  või muud värsket kraami enne söömist pesta. Puhkeala servas on turuliste käsutuses kohvikuhoone.



Arhitektuurimälestisena kirjas olevas endises turuhoones käivad renoveerimistööd. Maja peab valmis saama 30. septembriks. Seal hakkab paiknema 400 ruutmeetri suuruse pinnaga aastaringne puu- ja juurvilja müügipaviljon. Märgatavalt suurenes ka turu parkla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles