Kasside kiibistamine muutub Tallinnas kohustuslikuks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassid loomade hoiupaigas.
Kassid loomade hoiupaigas. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnavalitsus arutab homme uut lemmikloomade pidamise eeskirja, mis nõuab muuhulgas kasside märgistamist mikrokiibiga.


Kui praegune koerte ja kasside pidamise eeskiri nõudis ainult koerte kiibistamist, siis uus eeskiri muudab selle kohustuslikuks ka kassidele. Kui linnavolikogu eeskirja kinnitab, siis jõustub see 1. jaanuarist 2015. Koerte kiibistamine on kohustuslik alates 2006. aastast.

Eelnõu seletuskirjast selgub, et võrreldes kiibistamise ja registreerimise kohustuse eelse ajaga on Tallinna keskkonnaameti kulutused koerte püüdmisele ja hoidmisele vähenenud rohkem kui 25 korda. Seetõttu peetaksegi otstarbekaks ka kõikide kasside mikrokiibiga märgistamise ja registreerimise kohustust.

Eelmisel aastal Tallinnast püütud hulkuvatest kassidest oli mikrokiibiga märgistatud ja registrisse kantud vaid 0,5 protsenti, koertest oli kiibistatud ligi viiendik. «Tallinna elanike kassipidamise kultuur on väga halb: 2007. kuni 2012. aastani on Tallinnast püütud hulkuvate kasside arv püsinud 2000 ja 2400 isendi vahel aastas. Tallinnast püütud hulkuvate koerte arv on aga viimase viie aastaga langenud 52 protsenti,» tõdetakse seletuskirjas.

Mikrokiibi paigaldamine MTÜ Loomade Hoiupaik kliinikus maksab kümme eurot. Käesoleval ja järgmisel aastal korraldab keskkonnaamet ka igas linnaosas kasside kiibistamise ja registreerimise sooduskampaaniaid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles