Kahetoalise kesklinnakorteri üürimine Tallinnas on sama kallis kui Berliinis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaated Tallinnale Swissotelist.
Vaated Tallinnale Swissotelist. Foto: Peeter Langovits

Üüriturul erinevaid pakkumisi vaadates torkab silma, et kahetoalise, 45-50 m2 suuruse tavalise kesklinnakorteri Tallinnas saab üürida 450-500 euro eest kuus, sama raha eest leiab aga ka Saksamaa pealinna Berliini kesklinnas (Berlin Mitte) päris mitu sarnast korteripakkumist. Vastrenoveeritud Tallinna vanalinnakorteri ja Jõe tänaval asuva penthouse’i üürimiseks tuleb välja käia kuus vähemalt 700 eurot.

«Rohkem maksavad Tallinnas luksuslikumad või heas asukohas asuvad üürikorterid. Näiteks vanalinn, Tornimäe luksuslik maja võimaldavad kõrgemat üüri küsida,» räägib Kinnisvarakool OÜ juhatuse liige Tõnu Toompark, kelle sõnul on aga Berliini üürihindade näol tegemist turuanomaaliaga. «Berliinis on aastaid kinnisvarahinnad suhteliselt all, samas teistest maailmalinnadest nii häid pakkumisi ei leia,» rõhutas Toompark. «Võime tõmmata paralleele nagu Berliiniga, aga turg pole täiuslik.»

Tõsi – Helsingi ja Stockholmi kesklinnas saab sama raha eest üürida vaid väikese ühetoalise, ning Pariisi kesklinnas pakutakse sama hinnaskaala kõige ülemises otsas üürimiseks keskmise ühikatoa mõõtu stuudiokortereid. «Alati tuleb vaadata, mida selle raha eest saad, Tallinnas näiteks saab juba kahetoalise korraliku möbleeritud korteri,» selgitas Toompark.

Tallinna üüriturg on Toompargi sõnul olnud viimase aasta jooksul suhteliselt rahulik. «Kui 2011 oli Tallinn kultuuripealinn, tõusid üürihinnad meeletult, ligi 25%, ning jõudsid tasemele, mis on hea pigem üürileandja jaoks. Täna on turul sama palju üüripakkumisi, kui 2011. a. suvel. Kui 2011 oli suur hinnatõus ja korterid kadusid tundidega, siis hetkel on turg rahulik ja mingit mullistust ei ole,» rääkis Toompark. «Üüriäri baseerub väga madalal tootlusel, see pole see äri, kus ruttu rikkaks saab.» Toompargi sõnul on mõistliku hinnaga müügipakkumisi viimasel ajal vähemaks jäänud, korterite müügihinnad liikunud ülespoole.

Tõnu Toompark soovitab korteri üürimist aga põhjalikult läbi kaaluda. «Alati peab vaatama üürihinda, ka lisanduvaid kulusid, parkimiskohta ning seda kuidas on parkimine korraldatud, tagatisraha suurust, välismaal nõutakse mitmel pool ka soovituskirju. Kindlasti tuleks põhjalikult läbi lugeda lepingu tingimused ning tutvuda kohaliku üürituru regulatsiooniga,» paneb Toompark üürnikele südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles