Kunstveri, elevandi hambapasta ja kuupalk rohkem kui 1000 eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) peab täna oma ajaloo suurimat avatud uste päeva. Umbes 1500 huvilist uudistavad ringi erialamessil, mis peaks olema abiturientidele abiks huvipakkuva eriala valikul, teaduskondade infotundides räägivad lisaks õppejõududele erialase töö leidmise võimalustest ettevõtjad, ei puudu ka suurkorporatsioonid nagu ABB, Eesti Energia, Ericsson jt. Kogu päeva jooksul  võis kiigata põnevatesse laboritesse ning käia ringi ülikoolilinnakus, tutvumaks ülikoolieluga iga kandi pealt.

Võludžinn ja muid trikke

 Salapärast valget auru pulbitsev kolb TTÜs kolmandal kursusel rakenduskeemiat õppiva Piret Saare käes meelitab tulevasi tudengeid TTÜ matemaatika-loodustaduste stendi juurde, et mõni neist hakkaks tulevikus õppima Pireti, tema kolleegide Marilin Lutsoja ja Monika Ankuhinaga sarnast eriala. Kolbis susiseb kuiv- ehk süsinikdioksiidjää, teatrilavadel tavaline külaline, kuid noored keemikud lubavad pudelist väljutada veel muinasjutulise võludžinni, segada kokku elevandi hambapasta ja kunsverd teha.

   Laval räägib Tallinna Tehnikaülikooli  juhtkonna liige Heiki Lemba samal ajal sellest, missugune tulevik TTÜ lõpetajaid ees ootab. Numbrid arvutiekraanil on kõnekad: rohkem kui 90% kodumaistest tippjuhtidest on selle kooli lõpetanud (kooliaulasse viia trepi kõrval fotogaleriis troovivad nii Sandor Liive, Erkki Raasuke kui ka paljud teised Eesti tipud), tööle saanud või edasi õppima läinud on 98% vilistlastest ning üle poole vilistlastest teenib rohkem kui tuhat eurot kuus. «Oleme viimasel ajal üsna radikaalselt muutnud ülikooli kuvandit ning Tallinna Tehnikaülikoolis liikumas aina enam tehnoloogiaülikooli suunas, mis oma kontseptsioonilt meenutaks MIT’d või Stanfordi ülikooli,» selgitab Lemba, kelle sõnul vajab tööturg interdistsiplinaarse haridusega noori. Populaarsed erialad on Lemba sõnul infotehnoloogia, loodusteadused ja geenitehnoloogia, muidugi ka majandus, ning viimasel ajal teevad tublit tõusu ka insenerierialad.

Pole veel otsustanud

Mitte kõik tehnikaülikooli avatud uste päeval ringi sebivad noored pole erialavalikut ära teinud – käiakse lihtsalt ringi ja uudistatakse, et mida kuskil õppida saab. Nii näiteks jälgivad kolm Rocca Al Mare kooli noormeest toimuvat huviga, kuid vaid Richard Mölder ütleb, et tema valikuks oleks TTÜs energeetika või keemia. Jaak Erisalu tahaks õppidas informaatikat või siis siirduda Tartusse geenitehnoloogiat õppima ning Märt-Eerik Martens pole lõplikult erialavalikule veel joont alla tõmmanud.

 Pärnu Ühisgümnaasiumi abiturient Kerli Kunst koos Koidula gümnaasiumi lõpuklassis õppiva sõbranna Rebeka Solveig Veltsoniga tulid pealinna suurimale avatud uste päevale samuti selleks, et tehnikaülikoolis pakutavat oma silmaga kaeda. Rebeka loodab siia õppima tulla, kas siis materjalitehnoloogiat või sadamaehitust, mida esmapilgul võiks tütarlapse kohta ehk üllatavaks valikuks pidada, ent tütarlast paelub eriala seotuse pärast Eestimaa rannikuga. Sõbranna Kerli kaalub veel TTÜ ja Tartu Ülikooli vahel, TTÜs võiks ta oma sõnutsi õppida ka majandust või toidutehnoloogiat. Erialavalik sõltub aga ka riigieksamitest – matemaatika riigieksam seisab neidudel alles ees.

            Avatud uste päeva programmis olid aga ka noorte teadlaste ja tudengite võistlused, kus tuli etteantud ajalimiidi raames läbi viia erinevaid katseid. Õhtuses meelelahutuslikumas osas näidatakse tudengifilme ning avatud uste päeva lõpetab kell 20 algav suur pidu, kus astuvad üles rap'n'roll bänd Põhja-Tallinn ning Tehnikaülikooli Akadeemiline Meeskoor koos ülikooli tantsutüdrukutega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles