Rahvusmustrites busside pildid jõudsid Budapestis näitusele

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna rahvusmustris bussid.
Tallinna rahvusmustris bussid. Foto: Tallinna Linnatranspordi AS

Budapestis Ungari Etnograafiamuuseumis on kuni mai lõpuni avatud näitus, kus on väljas muuseumi Eesti rahvarõivaste ja muude vanade esemete kollektsioon. Näituse teine osa koosneb aga tänapäevastest esemetest, mille kujundus on saanud inspiratsiooni vanadest rahvusmustritest. Teiste hulgas on esitletud ka pilte Tallinna Linnatranspordi AS-i rahvusmustrites bussidest.

Näitus avati pidulikult 25. jaanuaril ning on külastajatele lahti kuni mai lõpuni. Budapestis elav ja näituse korraldamisel abiks olnud Kristiina Sark ütles, et mõte lisada vanade esemete kõrvale ka tänapäevane osa tekkis näituse kuraatoril, etnograaf Agnes Kerezsil ning ta palus abi niisuguste esemete kogumisel.

«Hakkasingi siis mõtlema ja otsima, kelle poole tasuks pöörduda ning mida võiks külastajatele näidata,» ütles Sark. «Uudistest oli meelde jäänud, et Tallinnas vuravad ringi rahvusmustrites bussid, kuigi ise polnud neid liikluses näinud. Nii pöördusingi TAK-i poole, et kas on võimalik saada mõni foto nendest bussidest.»

Sark lisas, et rahvusmustritega patju, tasse, ehteid, linikuid ja muid esemeid valmistatakse ka Ungaris, aga niimoodi kujundatud liinibusse ei ole seal keegi näinud. Seetõttu pakuvadki Tallinna busside pildid näitusekülastajatele suurt huvi.

«Minu meelest näitab see elavalt, kuivõrd oluliseks eestlased oma esivanemate kätetööd peavad ning selles osas oleks ungarlastel meilt nii mõndagi õppida,» märkis Sark.

Näitusel bussifotode kohal seinal ripub ka üks jalgratas, millele Eesti Instituudi eestvedamisel triibulise rahvusmustriga kuub ümber kooti. See ratas pidavat olema pidevalt külastajate üks lemmikuid.

Idee katta 10 bussi Eesti rahvusmustritega tekkis Tallinna Linnatranspordi AS-is. Töö tehti ära eelmise aasta alguses ning sellest ajast alates sõidavadki omapäraselt kujundatud bussid pealinna erinevatel liinidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles