Linnalapsed saavad luua Luigel tutvust taluloomadega

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuli Keerberg (vasakul) ja Ariina Jõgeva seletasid abivalmilt lahti prügisorteerimise põhimõtteid.
Tuuli Keerberg (vasakul) ja Ariina Jõgeva seletasid abivalmilt lahti prügisorteerimise põhimõtteid. Foto: Toomas Huik

Luige laat Harjumaal toob pered värske õhu kätte. Eile avapaugu saanud traditsioonilisel aianduse- ja käsitöörõhuga üritusel leidub kaupa ja tegevust seinast seina. Pere pisemate jaoks on kohal loomad ja linnud.



Kahe ja poole aastane Viimsi tüdruk Emma vaatab klaaspuuris uhkelt edasi-tagasi astuva musta kukega tõtt. Klaasitagusest vangistusest paistavad tumedate sulgede vahelt kummalise linnu ümmargused silmad.



«Pane käsi vastu klaasi,» julgustab ema. Must kukk on suur ja hirmuäratav ning tüdruk jätab käed välja sirutamata.



Päike paistab juba kõrgelt ja laadalisi sagib üha tihedamalt. Tallinna lähedale Luigele tulnut rõõmustavad peale kukkede ja kanade ka teised elukad. Katsuda saab must-valgekirjusid kitsi ning ponisid, kellega julgemad platsi peal tiirugi teevad.



«Linnalastele on see kõik eriline, nad ju näevad kodus ainult koera ja kassi,» lausub tallinlane Triin Tarn, kes alustas laste soovil oma laadatuuri just loomade juurest. Naise sõnul külastab ta laata igal aastal. Enim huvitavad teda mitmesugused istikud.


Poniaia on ümber piiranud hulk suuri ja väikeseid. Julgemad neljajalgsed astuvad ligi ning lubavad paitadagi.



«Loomi ta ei karda, ainult lennukeid ja helikoptereid,» lausub aia juures oma kaheaastase lapselapse Hanna Mariaga päikese käes põõnavat poni uudistav Aasa Kaldmets.



Tüdruk ei jäta pelglikku muljet. Ta korjab maast heinakõrsi. Pakub neid ponile, kuid viimane jätab heasoovliku žesti ükskõikselt märkamata.



Kaldmets on jõudnud juba ringi jalutada ning on värsked maasikadki ära ostnud. Laada peamised tõmbenumbrid on aga arvukad lilled ja istikud.



«Eks paljud, kel on kuskil väike maalapike, üritavad praegu midagi istutada,» seletab laada korraldaja Koit Põld ning lisab, et pakutavad taimed, puud ja põõsad on kõik kodumaised ja nii värsked, et lausa täna hommikul või eile õhtul mullast võetud ja kohale toodud.



«Esimestel päevadel on sortiment laiem,» räägib mees.


Tartust laadale lilli müüma sõitnud Tiina Taltsi sõnul ongi tihedamad päevad laupäev ja pühapäev. «Möödunud aastal ei mahtunud neil päevil asfaltteel liikumagi,» meenutab ta ja näitab värviküllase lillemere äärde jääva tee poole.



Talts lisab, et oleks õnnelik, kui müüks kolme päevaga poole kaasatoodust. Lilli tullakse naise sõnul ostma üha sagedamini kindla sooviga ja seni on populaarseimad roosid.


Rahvast jagus juba reedel, ent ka Põllu sõnul on suuremat laviini oodata laupäeval ja pühapäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles