Uued tudengid pääsevad Tallinna Ülikooli tasuta õppima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikooli Astra hoone mõni päev enne avamist.
Tallinna Ülikooli Astra hoone mõni päev enne avamist. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Tallinna Ülikool võtab sel suvel vastu umbes 1500 üliõpilast - see on sama suurusjärk, mis eelmiselgi aastal. «Vahe on vaid selles, et alates sügisest võetakse kõik uued üliõpilased vastu tasuta õppekohtadele. Näiteks kui varem pääses psühholoogia bakalaureuseõppesse 15 inimest tasuta kohale ja 40 tasulisele, siis sügisel on kohti 55 ja kõik need on tasuta,» selgita TLÜ avalike suhete osakonna juhataja Krista Must.

Vastuvõetavate täpne arv erialati on määratlemisel ja arvud selguvad aprillikuus. Praegu on Musta sõnul juba teada doktoriõppe vastuvõtuarvud. Tallinna Ülikool võtab sel suvel vastu 40 uut doktoranti, enim doktoriõppekohti ehk kaheksa kohta on kultuuriuuringute erialal, kuus kohta on doktoriõppes infoühiskonna tehnoloogiate erialal ning kasvatusteadustes 5, teistel erialadel juba vähem.

«Tasuta õppekohal õppimine tähendab maksimaalset pühendumist. Tööl käivatele ja pereinimestele võib täiskoormusega õppimine osutuda üle jõu käivaks, kuigi kindlasti leidub ka erandeid,» rõhutas Must.Täiskoormusel õppimine, mis tagab tasuta kõrghariduse, tähendab, et üliõpilane läbib õppekava 100% ulatuses sooritades 30 ainepunkti semestris ja 60 ainepunkti aastas. Hinnaalandust täiskoormusest väljalangemise korral on võimalik saada vaid 25% ulatuses, kuid needki ained tuleb järgi teha.

Musta sõnul ei laiene tasuta õpe võõrkeelsetele õppekavadele – need jäävad uues kõrgharidussüsteemis valdavas enamuses tasuliseks. «Tasuta ei saa ülikoolis käia ka need, kes õpivad osakoormusega ehk täidavad õppekava 50–75% ulatuses õppides 15–22, viis ainepunkti semestris. Alla osakoormuse piiri õppijad eksmatrikuleeritakse, kuid neil on võimalik aineid läbida eksternõppes, valides sealjuures endale sobiva õppekoormuse, ja lõpetadagi ülikool eksternina,» selgitas Must.

Kuna praegu on Tallinna Ülikoolis suureks probleemiks üliõpilaste väljalangevus ja õppekoormuse madal täitmisprotsent, peaks uus süsteem Musta hinnangul kindlasti motiveerima üliõpilasi paremini õppekava täitma, sest see tagab neile tasuta õppe.

Vastuvõtt Tallinna Ülikooli 2013

Vastuvõtt Tallinna Ülikooli  28. juunist 9. juulini 2013

Sisseastumiseksameid sooritavad sisseastujad vahemikus 11.-17. juuli

25. juulil avalikustatakse Tallinna Ülikooli vastuvõetavate nimekirjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles