Pakosta: parteikassa täitmisel linna rahaga on korruptsioonikuriteo tunnused

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta.
Liisa Pakosta. Foto: Toomas Huik.

Riigikogu Korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni aseesimees Liisa Pakosta (IRL) sõnul on alluvate mõjutamine isikliku kasu eesmärgil võimalik korruptsioonikuritegu.

«Tallinnas aset leidnud võimaliku andamimaksmise puhul on räägitud küll eetikast, kuid seni on tähelepanuta jäänud võimalik Korruptsioonivastase seaduse riive huvide korruptiivse tulu näol,» rääkis Pakosta.

Keskerakond on Pakosta hinnangul rikkunud korruptsioonivastast seadust juhul, kui ta on sidunud linna juhtivametnike määramised Keskerakonna kassasse andami maksmise kohustusega. Tema hinnangul vihjab kuriteo toimumisele erakonna peasekretäri kiri linnapea Edgar Savisaarele ja viimase korraldus oma abilinnapeadele, samuti Keskerakonna «ela või sure» - mentaliteediga andamikogumispoliitika.

«Kui ametijuhil tuleb oma ameti pidamise tingimusena palgast maksta oma ülemuse juhitud ühingule kindel protsent ja kui ülemus ehk antud juhul Tallinna linnapea ise määrab palganumbri, siis ta mõjutab oma otsustega endaga seotud juriidilise isiku ehk Keskerakonna majanduslikku seisu,» selgitas Pakosta.

«Linnapeal on küll võimalik väita, et palga määrab volikogu astemete kaudu, aga lisatasud ja palga lõppnumbri määrab ikkagi linnavalitsus ise. Alluva mõjutamine ametist lahkumiseks avaldust kirjutama kuskil kinniste uste taga andami mittemaksmise tõttu - aga vastavalt linnapea korraldusele - on muidugi juba raskemini tõendatav kuritegu. See kõik kokku lõhnab korruptsioonivastase seaduse paragrahvide 5, 6, 21 ja 22 rikkumise järele,» kinnitas Pakosta

Pakosta sõnul väärib igal juhul avalikku hukkamõistu see, et Tallinna linnapea ning tema erakonnakaaslastest abilinnapeade käitumine ei ole olnud aus, õiglane ega läbipaistev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles