Linna raha täidab edukalt parteikassat

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Edgar Savisaar ja abilinnapea Arvo Sarapuu linnavalitsuse pressikonverentsil.
Linnapea Edgar Savisaar ja abilinnapea Arvo Sarapuu linnavalitsuse pressikonverentsil. Foto: Toomas Huik / Postimees

Suure osa Tallinna linnaametnikkonnast parteilastega täitnud Keskerakonna juht Edgar Savisaar ei salga, et kui partei annab ameti, tuleb ametnikul oma töötasust maksta ka parteikassasse.

Postimees kirjutas eile, et Keskerakonna peasekretär Priit Toobal saatis 1. märtsil linnapea Edgar Savisaarele kirja, kus tegi ettepaneku ametist vabastada neli keskerakondlasest linnaametnikku, kes pole tasunud parteile kõrge ametikoha eest kümnist. Seepeale soovis Savisaar nende inimeste lahkumisavaldusi oma lauale. Eilsel pressikonverentsil teatas Savisaar, et erakonna toetamine on igati õige ja Toobal täitis lihtsalt oma kohust partei finantsolukorra parandamisel.

Seega ongi nii, et pealinna juhtivaid ametikohti erakonnakaaslastega täites kummutab Keskerakond ühtlasi raha ka oma parteikassasse. Postimees vaatas eile läbi Keskerakonna eelmise aasta aruanded, millest selgub, et parteile kümnise maksmisest on linna kõrgematest ametnikest prii linnapea Savisaar ise ja aruannete kohaselt pole läinud aastal sentigi annetanud ka abilinnapea Arvo Sarapuu. «Võib-olla jäi seal väike võlake ... Aga nüüd peaks olema tasutud,» ütles Sarapuu eile, et 130 eurot võlga peaks olema kuu aja eest tasutud.

Arvo Sarapuu, kuidas eilne päev linnavalitsuses möödus? Arvuteid ei korjatud kokku, et kirja lekitaja välja selgitada?

Mina ei tegele sellega. Andsin nõu, et oleks hullumeelsus praegu sellega vaeva nägema hakata. Tegelikult peab olema kogu tegevus selline, mis valgust kannatab. Kui niisugused asjad päevavalgele tulevad – no mis siis. Avalikus sektoris ei saa liikuda asjad, mida avalikustada ei julgeta. Pean silmas nii kõnesid kui ka e-kirju. Kuigi, kui on ikka majasiseseks kasutamiseks mõeldud dokumendid, siis võiks neil märge peal olla. Ja siis on dokumendiliikumise korras ette nähtud, mida keegi näeb või mida keegi kuhugi saadab. Praegu väga närvi ma nendest kirjadest küll ei lähe, pigem tuleb kümme korda enne mõelda, kui kuhugi midagi saadad.

Ehk olete lihtsalt muutunud enesekindlaks ja ka lohakaks pärast seda, kui kõik erakonnad on asunud avalikult nentima, et sügisestel valimistel Keskerakonnale niikuinii vastaseid pole, ning lohakusest saadetakse prauhti kirju edasi ülesannetega, mida tavaliselt aetakse nurga taga?

Ma ei usu, et me lohakaks oleme läinud. Kogu kirjavahetus peaks nii riigis kui ka kohalikes omavalitsustes käima nii, kuidas reglement ette näeb. Et mis on ametkondlikuks kasutamiseks, mis on majasiseseks ja, jah, on ka salajasi kirju. Ametnikud peavad jälgima neid nõudeid, poliitikud ka. Kui ma riigikogus olin, oli seal ka rida pabereid, kus olid märked peal ja ega me siis ei tormanud nendega ringi, vaid teadsime, kuidas nendega ümber käia. Ei soovi, et muutuksime üleliia paranoiliseks.

See konkreetne kirjavahetus Priit Toobali ja Edgar Savisaare puhul puudutas lõpus üsna laia hulka ametnikkonda ja avalik huvi nende avalikustamiseks oli kaalukas.

Ei tea ... Teistpidi võttes – tavalise inimesena vaatan, et selles parteis on kord majas! Mul on väga selgelt meeles, kui meedia nahutas meid ja teisi erakondi selle eest, et ei koguta erakonna liikmetelt hoolsalt liikmetasu. Nüüd, kui oleme hakanud seda tegema, öeldakse, et miks te seda teete.

Jah, aga saate ju aru, et probleem on selles, kui ühe partei peasekretär ütleb, et ametnikud tuleb parteile võlgu olemise tõttu lahti lasta ja Savisaar käsib lahkumisavaldused lauale panna. See riivab!

Ega erakonna esimees ei saa ka teisiti. Täna on Edgar Savisaar ühe suurima erakonna juht. Ta on ka kõige suurema omavalitsuse juht, kus, oleme ausad, vaadates Eestit tervikuna, keeb elu, siin ristuvad huvid, raha. Ta on selle kõige juht. Kahe suure asja juht, kus liiguvad suured huvid, suured summad, suured inimesed, suur poliitika. No seda kõike ei ole võimalik siidikinnastes juhtida. Nii see lihtsalt on.

• • •

Vaadates edasi annetajate nimekirju, on kõige lahkemad erakonna toetajad olnud Haabersti linnaosa vanem Marek Jürgenson, kes tasus läinud aastal parteikassasse 2900 eurot, Mustamäe linnaosa juhtiv Helle Kalda 1845 euroga ja Põhja-Tallinna linnaosa vanem Karin Tammemägi 1344 euroga.


Kommentaarid

Madis Kübar
Linnavolikogu revisjonikomisjoni esimees, (IRL)

Savisaar on Tallinnas võimule tulekust saati ehitanud siin üles erakondlikku hierarhiat, mille eesmärk on linna ametnikkonna politiseerimine ja sidumine Keskerakonnaga. Linnaametnikest kiirkorras vabanemine näitab, et üha enam on Tallinna linnastruktuuris ametnikke, kes ei ole nõus sellega, et linna ja Keskerakonna rahakott aetakse pidevalt sassi.

Õnne Pillak
Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees

See on lihtsalt piinlik, mis Tallinna linnavalitsuses toimub. Samal ajal kui pealinna teed lagunevad järjest enam ja lasteaedadel napib raha kommunaalkulude maksmiseks, muretseb linnapea hoopis sellepärast, kuidas Tallinna eelarvest võimalikult palju raha enda erakonna rahakotti tuua. Tekib küsimus, et kas hiljuti Tallinna ametnikele määratud 13. palk tuleb neil samuti kohustuslikus korras Keskerakonna kassasse kanda.

Jaak Juske
Linnavolikogu sotsiaaldemokraatide esimees

On üpris kõhedusttekitav, kui Eesti Vabariigi pealinna tippametnike positsioon on sõltuvuses mõne partei peasekretäri suvast. Sellised hulgakaupa vallandamised võivad halvata nii mõnegi linnaelus olulise valdkonna toimimise. Linnavalitsuse koridorid vajavad põhjalikku tuulutamist.


Ametnike annetused 2012. aastal

•    Linnapea Edgar Savisaar – null

•    Abilinnapea Taavi Aas – 1400 eurot

•    Abilinnapea Kalle Klandorf – 300 eurot

•    Abilinnapea Mihhail Kõlvart – 1205 eurot

•    Abilinnapea Arvo Sarapuu – null

•    Abilinnapea Merike Martinson – 1125 eurot

•    Abilinnapea Eha Võrk – 1738 eurot

•    Haabersti linnaosa vanem Marek Jürgenson – 2900 eurot

•    Haabersti linnaosa vanema asetäitja Juhan Hindov – 1300 eurot

•    Kesklinna vanem Mihhail Korb – 1186 eurot

•    Kesklinna vanema asetäitja Reena Tolmik – 85 eurot

•    Kristiine linnaosa vanem Andrei Novikov – 265 eurot

•    Kristiine linnaosa vanema asetäitja Jannu Kuusik – 310 eurot

•    Lasnamäe linnaosa vanem Olga Ivanova – 400 eurot

•    Lasnamäe linnaosa vanema asetäitja Jaanus Riibe – 870 eurot

•    Mustamäe linnaosa vanem Helle Kalda – 1845 eurot

•    Nõmme linnaosa vanem Erki Korp – 510 eurot

•    Pirita linnaosa vanem Tiit Terik – 1185 eurot

•    Põhja-Tallinna linnaosa vanem Karin Tammemägi – 1344 eurot

•    Allikas: Keskerakonna läinud aasta aruanded

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles