Edgar Savisaar: tugeva riigi üks alustalasid on sallivus

Rivo Veski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul on sallivuse kujundamine ühiskonna ja riigi arengu üks olulisemaid tingimusi.

«Kas meie rahvusliku maailmavaate põhijoon peaks olema sallivus kõigi Eesti elanike suhtes? Sallivus kui tõeliselt demokraatliku ühiskonna alus, kui viis kaasata kõiki Eesti elanikke sotsiaalse ning efektiivse riigi ehitusse? Või peaks see maailmavaade lähtuma rahvuslikust eripärast, rahvusliku, etnokraatliku riigi esmatähtsusest?» küsis Savisaar eile toimunud XV Kodurahufoorumi avakõnes.

«Praegu mõtisklevad paljud inimkonna helged pead selle üle, mida tuleks teha, et multikultuursed kogukonnad saaksid areneda rahus, koostöös ning konfliktideta.»

Savisaar viitas, et ÜRO liikmesriigid võtsid juba 1995. aastal vastu «Sallivuse põhimõtete deklaratsiooni», milles pöörati tähelepanu sellele, et riik peab näitama inimestele sallivuse eeskuju, arendama ja toetama inimõiguste ning võrdsete vabaduste austamist, tegemata vahet rassi, soo, keele, rahvuse, usundi järgi, ning võidelda sallimatuse avaldustega.

«Seega pole sallivustunde kujundamine üksnes riigivõimu hea tahte küsimus, vaid kodurahu ning inimeste, rahvuste ja riikide vahelise koostöö säilitamise tähtsaim põhimõte ja vältimatu tingimus,» ütles Savisaar.

«Demokraatliku, sotsiaalse, efektiivse riigi ülesehitamine on võimatu sotsiaalselt aktiivse, kõrge professionaalse tasemega, patriootliku kodanikuta. Inimkapital moodustab riigi tõelise rikkuse.»

Savisaare sõnul peavad riiklikus poliitikas ning ühiskonna eelistustes esikohal olema haridus ja kultuur. «Just seepärast on meie tänase foorumi teine juhtiv teema haridus ning ka tööturg, eriti noorte probleemid tööturul, mis on paljus seotud nii üld- kui ka kutseharidusega.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles