Neitsitorn avab paari kuu pärast uksed

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval kuulutati pidulikult lõppenuks Neitsitorni restaureerimistööd, varsti avab seal uksed linnamuuseumi filiaalina toimiv kohvik-muuseum.


Alates 1990. aastate algusest suletud olnud Neitsitorn seisis omandivaidluste tõttu aastaid tühjana ja lagunes, kuni lõpuks õnnestus linnal torni õigusjärgse omanikuga kokkulepe sõlmida ja Neitsitorn linna omandisse saada.

Nõukogude ajal tegutses Neitsitornis populaarne kohvik, nüüd lubavad linnaisad sinna veel uhkemat asutust. «Mina kahjuks ei saa öelda, et ma oleksin siin vanasti käinud ja kohvi juues aknast välja vaadanud. Aga nii minul kui kõigil teistel tekib see võimalus pärast 15. maid,» ütles abilinnapea Mihhail Kõlvart.

Tallinna linnamuuseumi peadirektori Maruta Varraku sõnul on muuseumil piisavalt ideid ja võimalusi Neitsitorni sisustamiseks, kuid täpsemalt ei tahtnud ta neist rääkida, et mitte tulevase muuseumi külastajate üllatusmomenti ära rikkuda.

Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna juhataja Boris Duboviku sõnul on ametil suurejoonelised plaanid, mis ei piirdu ainult Neitsitorniga.

«Neitsitorni on nüüd esmakordselt ajaloos uue kaitsekäigu kaudu ühendatud Kiek in de Kökiga. Ja kui linn järgmisel aastal ka raha leiab, siis saame korda teha vee all olnud sajameetrise bastionikäigu lõigu. Ja kui see on valmis, siis saavad kõik Tallinna külalised kõigepealt Neitsitornis kohvi juua, siis minna mööda uut kaitsekäiku Kiek in de Köki ja tutvuda sealse ekspositsiooniga, pärast seda minna maa alla bastionikäikudesse ja tulla välja Vabaduse väljakul, kus uks on juba olemas, aga mida veel ei kasutata,» rääkis Dubovik.

Neitsitorni renoveeris Tarrest ehitus, tulevase muuseumi sisekujunduse eest hoolitseb Maile Grünberg.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles