Kumu filmisarjas linastub Saksa filmilavastaja tippteos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist
Kaader filmist Foto: kumu.poff.ee

Sarjas «Kumu dokumentaal» näeb üheksal korral tänapäeva ühe viljakama ja mitmekülgsema filmivisionääri Werner Herzogi linateoseid. Täna kl 18 linastub Kumu auditooriumis Herzogi üheks kõige paremaks ja personaalsemaks filmiks peetav «Väike Dieter tahab lennata», mis  Herzogile omaselt ähmastab dokumentaal- ja mängufilmi žanri piirid.

Linalugu räägib peakangelase Dieter Dengleri meenutuste ja arhiivikaadrite toel uskumatuna näiva loo lihtsast saksa külapoisist, kes näinud Teise maailmasõja ajal üle oma maja kihutavaid lennukeid, soovis saada lenduriks.

Kuna sõjajärgsel Saksamaal puudus oma lennuvägi, siis oma eluunistuse täitumiseks võttis praktiliselt tühjade taskutega ja inglise keelt mitte rääkiv 18-aastane noormees ette pika laevasõidu tee Ühendriikidesse, kus peale mitmeaastast rasket treeningtsüklit tema unistus täituski. Dieterist sai hävituslennuki piloot, kes saadeti 1966. aastal Vietnami sõtta. Ta elas üle allatulistamise Laose kohal, mitmeid nädalaid kestnud rännaku läbi džungli vangilaagrisse, piinamise ja nälja ning oma parima sõbra brutaalse tapmise. Õnneks nägi teda pooljuhuslikult päästelennuki meeskond ja juba elava luukerega sarnanev Dieter pääses lõpuks omade juurde.

Praktiliselt 30 aastat hiljem peale hirmsaid läbielamisi on Dieterist saanud auväärne mees, kelle kodu kaunistavad trofeed ja mitmed auhinnad. Ometigi ei pea mees ennast kangelaseks, vaid lihtsaks inimeseks, kes viis ellu oma eluunistuse.

2006. aastal valmis Herzogil ka samal lool põhinev mängufilm «Päästke Dawn», kus Dieterit kehastab «Batmani» filmisarja staar Christian Bale. Saksa filmilavastaja tippteos jõudis Kumu filmisarja Goethe Instituudi toetusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles