Moekunstnik Reet Aus tutvustas täna Eesti Disaini Majas oma uut innovaatilist moekollektsiooni. Rõivakollektsioon valmis Bangladeshi masstööstuses tekkivatest jääkmaterjalidest, esimesed tooted jõuavad juba pärast esitlust ka Eesti Disaini Majja müüki.

Ausi sõnul pakub uuenduslik meetod võimalust jääke kasutades saavutada suurt keskkonnasäästu, koguni 65% vee ja energia kokkuhoidu võrreldes tavatoodetega.

Moekunstniku jaoks on uus kollektsioon ka doktoritöö jätkuuuring, kahe aasta eest kaitses ta Eesti Kunstiakadeemias oma doktoritöö «Trash to Trend – Upcycling in Fashion Design» («Prahist popiks – taaskasutus moedisainis»).


«Bangladeshi suurim kanga- ja rõivatootja Beximco pole seni leidnud head kasutust aastas 56 miljoni rõivaeseme tootmise kõrvalt tekkiva materjalijäägi jaoks. Me võime öelda, et leidsime uuendusliku lahenduse kuidas edukalt kasutada suurtööstuse siseselt tootmisjääke. Rõivatootjaga oli meil väga hea koostöö » selgitas Aus. «Kasutasime nelja  liiki tekstiilijäätmeid: väljalõikelõppe, rullilõppe, praakkangaid pluss ületootmise jääke, suur osa materjalist tuli äraviskamiseks mõeldud hunnikust.»

 Ausi sõnul suurtööstus teda ei šokeerinud. «Minu jaoks midagi eriti üllatavat selles polnud, see polnud polnud ka mu esmane kokkupuude suurtööstusega. Meil siin masstootmist lihtsalt pole, seega pole ka produtsiooni ülejääke sellise määral, meil on suurem osa tarbimisprahil,» selgitas Aus.


Kommentaarid
Copy