Tallinna lasteaiad: õpetajad töötavad rahapuudusel alakoormusega, õpetaja abid koristajatena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta.
Liisa Pakosta. Foto: Toomas Huik.

Riigikogu liige, Eesti Lastevanemate Liidu eestseisuse liige Liisa Pakosta nendib, et nii Tallinnas kui ka üle Eesti torkab silma lasteaedade väga ebaühtlane tase. «Erinevused on väga suured, neid on palju rohkem kui põhikoolis. Laste arengule avaldab see igatahes mõju,» nentis Pakosta.

Haridus- ja teadusministeerium korraldas hiljuti Tallinna Padriku lasteaias riikliku järelevalve, mille käigus leiti mitmeid probleeme nii riikliku õppekava rakendamise, laste toetamise, juhtimiskvaliteedi kui nõutava ettevalmistusega õpetajate puudusega.

Tallinna lasteadade puhul on Pakosta sõnul valdav, et ei saada rahapuudusel töötada täiskoormusega. «Alakoormusega töötavad paljude Tallinna lasteadade töötajad, põhjuseks  rahapuudus - pearaha lapse kohta on Tallinnas tuhat eurot väiksem kui naabervaldades. Sama asi on ka minu oma laste lasteaias,» selgitas Pakosta. «Lasteaiad vajavad aga tööle täiskohaga õpetajaid, palgad tuleb üles tuua. Kui pearaha on tuhat eurot lapse kohta väiksem, tuleb süüdistada neid inimesi, kes Tallinnas eelarvet vastu võtavad, mitte neid, kes üritavad väikese rahaga lasteaias oma igapäevatööga hakkama saada,» leidis ta.

Pakosta sõnul ei saa lasteadade olukorra puhul rääkida vaid omavalitsuse rikkusest või vaesusest. «On väga vaeseid omavalitsusi, millel on väga hea lasteaed - kõige muu pealt hoitakse kokku, aga lasteaed on korras, töötajad olemas, palgad käes,» rääkis üle Eesti lasteadade olukorraga tutvunud Pakosta.

Padriku lasteaias tehtud järelvalve kommentaariks ütles Pakosta, et ei lugenud sealt välja midagi õpetaja abide kohta, ometi on õpetaja abil tema sõnul lasteaias väga oluline roll. «Üks õpetaja ei saa näiteks 24 lapsega üheagselt tegeleda. Kui mõni laps hakkab ulakust tegema, aitab õpetaja abi ta jälle järje peale,» räääkis Pakosta. «Seadus näeb ette, et kümne lapse kohta peab olema üks täiskasvanu. Mõnes lasteaias kasutatakse aga õpetaja abi hoopis koristajana, koristajaid polegi. Nii et kui lasteaiarühm läheb õue, peab üks täiskasvanu hakkama saama 20-24 lapsega, samal ajal kui õpetaja abi lasteaia ruume koristab,» nurises Pakosta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles