Linn paneb Lasnamäe parkidele nimed

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu süütas Jüriöö ülestõusu 666. aastapäeva puhul Jüriöö pargis tule Tallinna linnapea Edgar Savisaar.
Tänavu süütas Jüriöö ülestõusu 666. aastapäeva puhul Jüriöö pargis tule Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Foto: Raigo Pajula.

Tallinna linnavalitsus annab homme oma määrusega Lasnamäel asuvale metsatukale ja mitmele pargile ametlikud nimed.


Määruse eelnõu kohaselt saab Seli asumis paikneva metsa nimeks Seli mets. Ülemiste asumis paikneva rahvasuus juba Jüriöö pargi nime all tuntuks saanud pargi nimi on edaspidi ka ametlikult Jüriöö park.

Sikupilli asumisse rajatav park hakkab kandma Pae pargi ning Mustakivi, Seli ja Priisle asumisse rajatav park Tondiloo pargi nime.

Linnavalitsuse viimasel ajal täheldatav aktiivsus haljasaladele nimede andmisel on seotud Tallinna rohealade teemaplaneeringu koostamisega Linnaplaneerimise ametis. Kuna selles on ära nimetatud suur osa Tallinna metsadest, parkidest, puiesteedest, puiestikest, haljasaladest ja haljakutest, siis pidas linna kohanimekomisjon oluliseks teemaplaneeringu koostamisega samaaegselt korrastada ka Tallinna kohanimesid.

Seli mets on Ümera tänava ääres asuv metsatukk, millele otsustati nimi anda asumi nime järgi.

Jüriöö park asub Ülemiste asumis Peterburi teest lõuna pool. 1926. aastal tegi Eesti Kultuur-ajaloo Selts ettepaneku, et Sõjamäele rajataks ligemale viie hektari suurusele maatükile suurejooneline mälestussammas ja hiis eestlaste vabadusvõitluse mälestuseks. 1933. aastal alustati töödega. Hiie üldplaani koostas major Johann Ostrat, kuid sõja-aastail hävines enamus tehtust. Taasiseseisvusaja alguses võttis samast ideest kinni lähedalasuva Susi hotelli omanik Jüri Uppin, kes kutsus kokku Tallinna nimekaid Jürisid, et püstitada samasse kohta Jüriöö mälestusmärk ja taastada ennesõjaaegne park. Tänaseks on istutatud parki hulgaliselt noori tammesid ja käib pargi rekonstrueerimine.

Pae park asub Sikupilli asumis ning jääb Laagna teest põhja poole, kesklinna lähedal Lasnamäe alguses asuva vana paekarjääri maa-alale. 2006. aastal viidi läbi ideekonkurss alale lisaaktiivsuse ning puhkepargile vajalike teenuste kavandamiseks. Pargiala on plaanis siduda Kadrioru pargiga ühtseks tervikuks Kumu kohalt.

Tondiloo pargi nimeettepaneku tegi Lasnamäe linnaosa valitsus, paludes kaaluda Mustakivi teest Ussimäe teeni kulgevale osaliselt väljaehitatud pargivööndile ametliku nime andmist. Park jääb Mustakivi asumi, Seli asumi ja Priisle asumi territooriumile. Seni on selle ala kohta kasutatud Tondiloo haljasala nime, kuid kuna tegemist on pargiala väljaehitamisega, siis sobib linnaosavalitsuse hinnangul kohanime liigisõnaks paremini park.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles